China drijft ook Belgische varkensprijs op

Het tekort aan varkensvlees in China jaagt ook in ons land de varkensprijs fors hoger. De rode draad is de Afrikaanse varkenspest.

De gemiddelde prijs voor varkenskarkassen in ons land – de belangrijkste prijsbarometer in de varkenssector – is sinds begin van dit jaar met bijna 60,00 % gestegen, van iets meer dan 1 euro per kilogram naar ruim 1,6 euro. Een opsteker voor de varkenshouders, geeft de woordvoerster van de Boerenbond, Vanessa Saenen, toe. Ze voegt er echter onmiddellijk aan toe dat het nog lang geen gouden tijden zijn voor de varkenshouders. Liever spreekt ze over een ‘precair herstel’.

Saenen wijst erop dat de sector een moeilijk 2018 achter de rug heeft, door een sterke daling van de varkensprijs en de dreiging van de Afrikaanse varkenspest. ‘De vrees voor een uitbraak van deze ziekte is er nog altijd.’ In de Ardennen is immers bij everzwijnen varkenspest vastgesteld en die kunnen de ziekte doorgeven. ‘Het grote probleem: bij everzwijnen is de ziekte moeilijk onder controle te krijgen’, zegt Saenen.

De prijsstijging in ons land wordt mee in de hand gewerkt door de gebeurtenissen in China. De Afrikaanse varkenspest heeft daar zwaar toegeslagen. Voor de uitbraak van de ziekte was China goed voor de helft van het totale varkensstapel op onze aarde. Volgens de meest recente schatting is de varkensstapel nu al met een derde uitgedund, wat neerkomt op minstens 100 miljoen varkens minder.

Dat gaat in China niet onopgemerkt voorbij. Varkensvlees is immers een bijzonder belangrijk ingrediënt van het voedingspatroon. De Chinezen voelen het alvast in de portemonnee. Sinds begin dit jaar is de groothandelsprijs van varkensvlees met 70 procent gestegen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het zelfs al 90,00 %. De verwachting is dat het einde van de prijsexplosie nog niet in zicht is. Analisten sluiten verdere prijsstijgingen tot 40,00 % voor het einde van dit jaar niet uit. De Chinezen betalen nu al recordprijzen voor varkensvlees in de winkel.

Tegelijk zit de schrik voor tekorten er dik in. In sommige regio’s is er al sprake van rantsoenering. Volgens de Chinese vicepremier Hu Chunhua heeft het land dit jaar 10 miljoen ton varkensvlees te weinig om het jaarlijkse verbruik te dekken, wat gelijk staat aan een tekort van 120 miljoen varkens.

De combinatie van hoge prijzen en dreigende schaarste baart de Chinese overheid almaar meer zorgen, omdat dat kan leiden tot sociale onrust. In sommige steden wordt via overheidssteun de prijs al kunstmatig gedrukt.

Strategische reserve

De Chinese overheid heeft nog wel een reserve aan varkensvlees achter de hand. Ze beschikt over een strategische reserve van ingevroren vlees die ze in tijden van nood op de markt kan brengen. Voorlopig probeert China de vraag te dekken door invoer vanuit het buitenland.

Sommige analisten verwachten een verdubbeling van de invoer tegen 2020, van 2,1 naar 4,2 miljoen ton. Ter vergelijking, de internationale handel in varkensvlees is vandaag goed voor 8 miljoen ton.

De verwachting is dat Europa dit en volgend jaar een zeer groot deel van de bijkomende Chinese invoer van varkensvlees voor zijn rekening zal nemen. De Europese uitvoer naar China is tijdens de eerste jaarhelft al met 54,00 % gestegen. Het vlees kwam vooral uit Spanje, Duitsland, Denemarken, Nederland en Frankrijk.

SERTYN, P. China drijft ook Belgische varkensprijs op. De Standaard, 6 augustus 2019, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo