Zondag niet langer rustdag

Supermarkten zijn vaker open op zondag en ook in de zorg zijn er dan meer handen nodig. Toch werken Belgen nog altijd vaker op klassieke uren dan veel andere Europeanen.

Tien procent van de Belgische loontrekkenden werkt ook op zondag. Dat blijkt uit ­cijfers van het Steunpunt Werk, waarover de VRT bericht. Dat is een toename met meer dan de helft tegenover 2001, toen nog 6,6 0 % zondagswerk deed.

Meer vrouwen dan mannen ­nemen geen rustdag op zondag, tonen de cijfers. 9,00 % van de Belgische mannen werkt op zondag, tegenover 11,40 % van de vrouwen.

Dat ligt ongetwijfeld aan de sectoren waar zondagswerk ­in­geburgerd is. In de retail bijvoorbeeld: veel buurtsupermarkten blijven open op zondag.

Sinds 2007 mogen alle winkels zes keer per jaar open zijn op ­zondag, in toeristische centra zelfs vaker. Denk aan de koop­zondagen die steden als Gent, Antwerpen en Brugge hebben ingevoerd. Ook in de zorgsector zijn er veel weekend­diensten: door de vergrijzing is er op zondag meer ­personeel nodig in ziekenhuizen en woonzorg­centra.

Strenge reglementering

Toch blijven we qua zondagswerk onder het Europese gemiddelde. In Nederland, de koploper, werkt ei zo na een vijfde van de bevolking op zondag, net als in Ierland. In de meeste Europese landen werken meer mensen op zondag dan in België. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld Luxemburg, Portugal, en Polen.

Onze wetgeving rond zondagswerk blijft vrij streng. Winkels moeten verplicht 24 opeenvolgende uren gesloten zijn. Dat hoeft niet op zondag te zijn, maar personeel ­tewerkstellen op zondagnamiddag is wél verboden. Dus kiezen de meeste handelaars voor de zondag als sluitingsdag.

Al zijn er veel uitzonderingen op de wetgeving, zoals voor micro-ondernemingen als bakkers, kappers en zelfstandige voedingswinkels. In toeristische centra kan de lokale overheid ook een uitzon­dering vragen op de regels rond sluitingsdagen en zondagsrust.

De N-VA wil de wetgeving ­overigens aanpassen. Als het aan haar ligt, mogen winkels altijd tot 21 uur openblijven (nu is dat slechts uitzonderlijk het geval) en gaat de verplichte sluitingsdag op de schop.

Zaterdagwerk is couranter: 17,80 % van de loontrekkenden werkt op zaterdag.

Nachtwerk blijft uitzonderlijk

In België wordt een pak minder flexibel gewerkt dan in veel andere Europese landen. Nachtwerk bijvoorbeeld komt weinig voor. Drie procent van de Belgische loontrekkenden werkt gewoonlijk ’s nachts, ongeveer half zo veel als gemiddeld in Europa. In Nederland is dat zelfs 9,00 %.

Hetzelfde geldt voor avondwerk (8,20 % versus 13,20 % gemiddeld in Europa). Ook ploegenarbeid is veel minder ­ingeburgerd, met 7,40 % van de Belgen in een ploegensysteem tegenover 18,30 % van de ­Europeanen.

DE CORT, G. Zondag niet langer rustdag. De Standaard, 7 augustus 2019, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo