Denen krijgen negatieve hypotheekrente

Het lijkt op een sprookje. Maar in Denemarken krijgen huizenkopers op dit moment in principe geld toe als ze een hypotheek nemen. Ze hoeven geen rente meer te betalen aan de bank. Ze krijgen een heel klein beetje rente.

Voor hypotheken met een looptijd van één jaar is de rente gezakt naar -0,23 % rente, voor hypotheken met een vaste rente van vijf jaar is die nog altijd 0,04 %. Hierbij is wel geen rekening gehouden met provisies en andere kosten die banken in rekening brengen om er toch nog wat geld mee te verdienen.

Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro in Denemarken voor een jaar opneemt, krijgt 575 euro toe. Voor een looptijd van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro.

“Toen ik deze week naar de veilingen van hypotheekobligaties keek, fronste ik mijn wenkbrauwen”, zei Jeppe Borre, een analist van Nykredit Group, de grootste hypotheekverstekker op de Deense huizenmarkt, tegen persbureau Bloomberg.

Denemarken is een triple-A-land bij de kredietbeoordelaars. Het is het land dat het langst ervaring heeft met negatieve rentes. De centrale bank besloot al in 2012 de rente tot onder de grens van nul procent te verlagen. Ook het rendement op de staatsschuld is al zeven jaar negatief. Huiseigenaren betalen minder dan 1,00 % op een hypotheek met een looptijd van dertig jaar.

Denemarken heeft met de kroon een eigen munt die al sinds de start van de muntunie is gekoppeld aan de euro. Omdat het land voor de export bijna volledig afhankelijk is van de eurozone, mag de kroon niet buiten de bandbreedte van 2,25 % van 7,46 voor een euro komen. Indien dat dreigt te gebeuren, moet de centrale bank interveniëren. Om op voorhand te voorkomen dat de Deense kroon sneller in waarde stijgt dan de euro moet de rente al sinds 2012 continu onder die van 0,00 % worden gehouden.

Denen krijgen negatieve hypotheekrente. www.demorgen.be, 24 mei 2019. Geraadpleegd op 27 mei 2019 via www.demorgen.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo