Thuisstadje Ferrari is geluid van scheurende banden kotsbeu

In de straten van Maranello, waar de Ferrarifabriek staat, is het ronkende geluid van de luxesportwagen een oorverdovende constante sinds tientallen bedrijven testritten met Ferrari’s aanbieden. De chauffeurs maken van de gelegenheid gebruik om met veel vertoon op te trekken en door de straten te scheuren.

Meerdere bedrijven bieden in Maranello, een stadje met amper 17.000 inwoners, in totaal 37 supercars aan voor testritten. Maar het oorverdovende geluid verstoort de rust en de siësta van de bewoners en het gemeentebestuur maakt zich zorgen om de veiligheid.

“Het zijn duidelijk wagens met een grote motorinhoud en ze rijden op dezelfde straten als het gewone verkeer,” zo zei Massimiliano Morini, de burgemeester van Maranello. “Je kan begrijpen dat dit een ernstig probleem is om mee te leven, voor degenen die in de buurt wonen en begrijpelijk ook willen rusten en daartoe het recht hebben.”

 

Testritbedrijven verdienen veel geld met het aanbieden van ritjes met de luxewagens aan mensen die zich een dergelijke auto niet kunnen veroorloven. Klanten betalen hiervoor “de prijs van een etentje”, zoals een zaakvoerder het omschrijft. Een ritje van tien minuten met een Ferrari F430 Spider kost 80 euro. Voor twee uur met een Ferrari 458 Special, leggen klanten 1400 euro neer.

Dergelijke bedrijven bestaan over de hele wereld, maar voor echte Ferrarifans is een ritje in Maranello een niet te evenaren ervaring. Alle testritten worden vergezeld door een getrainde racepiloot.

Gemeentes nemen maatregelen

Tot nu toe zijn er nog geen zware ongelukken gebeurd en volgens de bedrijven is de grootste schade afkomstig van banden die tegen de stoeprand scheuren. Maar de ongerustheid blijft. De eerste negen maanden van dit jaar voerde de lokale politie meer dan 450 verkeerscontroles uit op de supercars. De laatste vijf jaar werden er 305 boetes uitgeschreven.

Maranello en buurgemeente Fiorano bundelen nu hun krachten om de uren te beperken waarop de testritten kunnen plaatsvinden. Zo zullen de ritten tijdens enkele uren in de namiddag verboden worden en krijgen de bedrijven ook het verbod om klanten te ronselen voor de ingang van het Ferrarimuseum, waar jaarlijks zo’n 300.000 mensen over de vloer komen. Bedrijven die de regels drie keer op rij overtreden, worden bovendien voor acht dagen geschorst.

“80 procent van handel kwijt”

De zaakvoerders van de testritbedrijven zeggen dat hun ondernemingen met de nieuwe regels geen zuurstof meer krijgen. “We zijn ondernemers, we wonen in een toeristenstad en ik kan mijn bedrijf niet promoten,” aldus een zaakvoerster: “we zijn 80 procent van onze handel kwijt.” Vooral het feit dat klanten in de namiddag, tijdens de piekuren, niet meer mogen rijden, vormt een groot probleem. De bedrijven spanden tevergeefs een gerechtelijke procedure tegen de nieuwe regels aan. Ze bekijken nu wat de mogelijke volgende stappen zijn.

Thuisstadje Ferrari is geluid van scheurende banden kotsbeu. www.hln.be, 2015-11-28. Geraadpleegd op 2016-06-10 via www.hln.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo