Gezinnen hebben meer schulden dan inkomen

De schul­den van de Bel­gi­sche ge­zin­nen zijn voor het eerst gro­ter dan hun ge­za­men­lijk jaar­in­ko­men na be­las­tin­gen. Onder im­puls van de groei­en­de berg hy­po­theek­le­nin­gen klom de schuld­graad eind sep­tem­ber 2015 naar 100,60 % van het jaar­in­ko­men. België drijft daar­mee ver­der weg van de eu­ro­zo­ne, waar de ge­zins­schul­den al een tijd­je dalen en onder het Bel­gi­sche ni­veau lig­gen.

Stij­gen­de wo­ning­prij­zen en da­len­de ren­te­ta­rie­ven – waar­door ge­zin­nen meer kun­nen lenen – deden het vo­lu­me hy­po­the­cai­re kre­die­ten toe­ne­men naar 194,6 mil­jard euro. Dat is goed voor ruim 80,00 % van de ge­zins­schul­den.

De schuld­groei doet knip­per­lich­ten af­gaan. ‘Het ni­veau is niet alar­me­rend, maar de evo­lu­tie is wel ver­ont­rus­tend. De cij­fers be­gin­nen tegen te spre­ken dat we grote spaar­ders zijn’, zegt Geert Noels, eco­noom van Eco­no­po­lis.

De over­dre­ven kre­diet­groei kan op ter­mijn ook een zeep­bel in de wo­ning­markt voe­den, waar­schu­wen ex­perts. Vast­goed krijgt van­daag nog een extra boost omdat het een steeds po­pu­lair­der be­leg­gings­al­ter­na­tief wordt in een we­reld waar­in de rente nul be­draagt. Le­nin­gen voor in­ves­te­rings­vast­goed zit­ten dan ook in de lift.

De Bel­gi­sche wo­ning­prij­zen ste­gen tij­dens de eer­ste negen maan­den van 2015 met 3,20 %, meldt de Na­ti­o­na­le Bank. Daar­mee komt een einde aan en­ke­le jaren van sta­bie­le prij­zen. Sinds de fi­nan­ciële cri­sis werd Bel­gisch vastgoed fors duur­der te­gen­over an­de­re Eu­ro­pe­se lan­den. Luc Coene, de oud-gou­ver­neur van de Na­ti­o­na­le Bank, wijst op het ge­vaar van vast­goed­zeep­bel­len. Die kun­nen pro­ble­men ver­oor­za­ken bij de ban­ken die de woon­kre­die­ten ver­strek­ken. Coene pleit daar­om voor een rem op de kre­diet­groei van Bel­gi­sche ban­ken.

Vol­gens de Na­ti­o­na­le Bank blijft de fi­nan­ciële po­si­tie van ge­zin­nen ‘al met al ro­buust’ dank­zij het grote fi­nan­ciële ver­mo­gen van de Bel­gen. Maar de on­ge­lij­ke ver­de­ling van dat ver­mo­gen – voor­al aan­ge­hou­den door ge­zin­nen zon­der hy­po­theek­schuld – creëert wel ‘ri­si­co­haar­den’ in de hy­po­theek­markt.

Het aan­deel van nieu­we le­nin­gen met een hoog ri­si­co­pro­fiel blijft groot. Het gaat bij­voor­beeld om ge­zin­nen die een be­lang­rijk deel van hun in­ko­men spen­de­ren aan af­los­sin­gen, wat hen kwets­baar maakt voor schok­ken. De Na­ti­o­na­le Bank legde ban­ken daar­om extra ka­pi­taal­buf­fers op voor hy­po­theek­le­nin­gen, ook al is het per­cen­ta­ge wan­be­ta­lin­gen nog al­tijd laag.

VAN HAMME, K. Gezinnen hebben meer schulden dan inkomen. De Tijd, 2016-02-25, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo