Meer geld voor OCMW’s om extra leefloners op te vangen

De federale regering maakt 22,6 miljoen euro vrij voor OCMW’s om de extra leefloners op te vangen door de beperking van de inschakelingsuitkeringen.

Bij de recente begrotingscontrole heeft de federale regering besloten om de OCMW’s 22,6 miljoen euro extra toe te schuiven. Ze verwijst daarbij expliciet naar de verstrengde voorwaarden die deze en de vorige regering hebben uitgevaardigd om van een inschakelingsuitkering te genieten.

Tot eind 2014 kregen jongeren die stoppen met school en na een jaar nog geen werk hadden gevonden, zo’n uitkering. Maar de regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot drie jaar en die periode liep op 1 januari af. Wie op dat moment geen of onvoldoende werkervaring kon voorleggen, verloor zijn uitkering. Ongeveer 16.900 jongeren zouden daardoor terugvallen op een leefloon via het OCMW, als ze er al recht op hebben, want alleen wie onbemiddeld is, krijgt een leefloon.

De regering-Michel heeft de regels nog strenger gemaakt. De uitkering kan maar tot de leeftijd van 25 jaar en jongeren onder de 21 moeten vanaf september een diploma, getuigschrift of de nodige leertijd kunnen voorleggen. Daardoor zouden naar schatting nog eens bijna 9.000 jongeren uit de boot vallen.

‘Een loutere besparingsmaatregel op de kap van de OCMW’s’, zo klaagde de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten van in het begin aan.

Maar bevoegd minister Willy Borsus (MR) hield aanvankelijk vol dat de effecten voor de OCMW’s wel meevielen. In januari klonk het dat geen 16.900, maar 3.795 jongeren steun kregen van het OCMW nadat ze hun inschakelingsuitkering zijn verloren.

Maar in maart bleek dat 44 procent van de intussen 18.879 personen die hun recht op een inschakelingsuitkering waren verloren, bij het OCMW waren gaan aankloppen voor een leefloon. CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer waarschuwde toen al dat er ‘extra middelen zouden moeten vrijgemaakt worden voor de OCMW’s om voor deze doelgroep ook een gepast activeringstraject te kunnen opzetten’.

Het is voorlopig wachten op een nieuwe schatting van het aantal extra leefloners, maar eind maart zag de regering zich volgens de tekst van de begrotingscontrole inderdaad al ‘genoodzaakt’ om rekening te houden met de ‘bijgestelde impact inzake de wijziging van de werkloosheidsreglementering.’

Broekzak-vestzak

‘Dit begint absurd te worden,’ vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo, ‘niet alleen duwt de beperking van de inschakelingsuitkeringen jongeren in de armoede, maar de winst voor de begroting smelt als sneeuw voor de zon. De maatregel moest dit jaar ongeveer 28 miljoen euro opbrengen, maar dat is er nu dus 22,6 miljoen euro minder. Een nettobesparing van slechts ongeveer 5 miljoen dus. Net geen broekzak-vestzak-operatie op de kap van jongeren.’

Het kabinet van Willy Borsus was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Jan-Frederik Abbeloos

ABBELOOS, J-F. Meer geld voor OCMW’s om extra leefloners op te vangen. De Standaard, 2015-05-09, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo