Meer codes dan ooit op belastingbrief

De belastingaangifte wordt dit jaar opnieuw moeilijker. De oorzaak is de zesde staatshervorming: daardoor zijn er nu liefst 108 codes voor alles wat met de woonlening te maken heeft.

In totaal zult u op het nieuwe aangifteformulier kunnen kiezen tussen 772 codes. Dat zijn er 43 meer dan vorig jaar. Vorig jaar gold een vermindering van 41 codes nog als een succes in de strijd voor administratieve vereenvoudiging. Grote boosdoener in dit dossier is de staatshervorming.

Door de staatshervorming is de ‘eigen woning’, die waar men woont, nu gewestbevoegdheid. De rest blijft federaal. Beide hebben aparte belastingregels en dus ook afzonderlijke codes op het belastingformulier. De grootste moeilijkheid begint echter wanneer iemand een deel van zijn huis verhuurt of voor beroepsdoeleinden gebruikt, waardoor hij zijn lening zowel in de gewestelijke als de federale moet aangeven.

Dit zorgt ervoor dat in de nieuwe aangifte liefst 108 codes staan voor alles wat te maken heeft met woonlening. Vorig jaar waren dat nog 53 codes.

Code 1370

De kans op fouten wordt dus groter, doordat nogal wat mensen de aangifte van vorig jaar kopiëren, zonder goed de begeleidende teksten te lezen. Zeker bij de woonbonus: vroeger werd die ingevuld in de code 1370. Die bestaat nog, maar dient alleen voor eigendommen waar men niet zelf in woont. De klassieke gewestelijke woonbonus moet nu ingevuld worden onder code 3370.

In 15 jaar tijd is het aantal codes op de belastingaangifte meer dan verdubbeld. In 2000 werden er nog 330 codes gehanteerd op de belastingaangifte. In 2007 prijkten er al 579 codes op de aangifte. Toen werd al moord en brand geschreeuwd over de overvloed aan codes.

Op de huidige aangifte geldt de aanwezigheid van 772 als een nieuw record. Internationale studies beschouwen de Belgische belastingaangifte als één van de ingewikkeldste wereldwijd. Dit jaar zal de situatie er dus niet op verbeteren.

Bron: www.standaard.be – 8 april 2015

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo