Meer dan 50.000 Belgen kunnen beter stempelen dan werken

Door de nieuwe berekening van de inkomensgarantie-uitkering (IGU) lijden 54.000 deeltijds werkenden in ons land elke maand tot 200 euro inkomstenverlies. ‘Als de regering Michel haar plan doorzet om de IGU na twee jaar deeltijdse arbeid te halveren, gaan daar nog eens euro’s vanaf’, klaagt ACV-Limburg aan.

In België krijgen 54.000 deeltijdse werknemers naast hun karig loon een inkomensgarantie-uitkering (IGU). Daardoor houden ze op het einde van de maand iets meer over dan als ze zouden gaan stempelen.

Vaak gaat het om werkloze vrouwen die een deeltijdse job hebben in zware sectoren als de distributie, horeca en schoonmaak.

‘De regering Michel heeft op 1 januari een nieuwe IGU-berekeningswijze ingevoerd. Sindsdien speelden al 700 deeltijds werkenden in Limburg hun IGU kwijt. Zij die hun IGU behouden, leveren tot 200 euro per maand in’, zegt Roland Valkeneers van ACV-Limburg in Het Belang van Limburg.

‘Nog dramatischer wordt het als de regering haar plan doorzet om de IGU na twee jaar deeltijdse arbeid te halveren. Een groot deel van de deeltijds werkenden zullen dan opnieuw tot honderden euro’s inleveren. Daardoor zullen ze minder overhouden dan als ze zouden gaan stempelen.’

Meer dan 50.000 Belgen kunnen beter stempelen dan werken.  www.standaard.be, 2015-04-09. Geraadpleegd op 2015-04-11 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo