Schuldenlast Belgisch gezin stijgt naar 39.300 euro

Belgische gezinnen die geld hebben geleend voor een huis of andere grote aankopen, hebben gemiddeld voor 39.300 euro aan schulden uitstaan. Dat is het dubbele van tien jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank van België, gepubliceerd in de septembereditie van het Economisch Tijdschrift.

De totale schuldenlast van de Belgische gezinnen is dit jaar aangegroeid tot 217 miljard euro, of 56,50 % van het bruto binnenlands product (bbp). Tien jaar geleden was dat nog maar 40,00 % van het bbp. Per Belg is de schuld opgelopen tot 19.400 euro.

In vergelijking met de inwoners in de andere landen van de eurozone maken de Belgen meer schulden. De schuldenlast per inwoner ligt in de eurozone op 18.400 euro, per gezin is dat 21.500 euro, telkens een heel stuk lager dan in ons land. Maar de Belgische gezinnen beschikken dan weer vaker over een eigen huis en hun beschikbaar inkomen ligt hoger.

De Nationale Bank beoordeelt de schuldenlast van de Belgen dan ook als ‘vrij gunstig’. De stijging van de schuldenlast is onder meer te verklaren door het sterk toegenomen aantal hypothecaire kredieten. Tegelijk heeft de stijging van de vastgoedprijzen het geleende bedrag de hoogte doen ingaan.

Belgische gezinnen die geld hebben geleend voor een huis of andere grote aankopen, hebben gemiddeld voor 39.300 euro aan schulden uitstaan. Dat is het dubbele van tien jaar geleden.

RASKIN, J. Schuldenlast Belgisch gezin stijgt naar 39.300 euro.  www.standaard.be, 2014-09-29. Geraadpleegd op 2014-09-30 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo