België trapje lager in concurrentieranglijst

On­danks een be­te­re score dan vorig jaar zakt België een trap­je in de we­reld­wij­de con­cur­ren­tierang­lijst. De rem op onze con­cur­ren­tie­kracht blij­ven onze fis­ca­li­teit en de vele re­gels.

Het We­reld Eco­no­misch Forum (WEF) stelt jaar­lijks een glo­ba­le rang­lijst samen van de con­cur­ren­tie­kracht van lan­den. Die is ge­ba­seerd op meer dan hon­derd in­di­ca­to­ren, gaan­de van ob­jec­tief waar te nemen ma­cro-eco­no­mi­sche cij­fers tot de in­druk­ken van be­drijfs­lei­ders. In België werk­te de Vle­rick Bu­si­ness School mee aan het jaar­lijk­se rap­port.

België komt er al bij al niet slecht uit. Ons land zakt wel­is­waar een plaats­je in de ran­king, van plaats 17 vorig jaar naar plaats 18, maar we doen het in onze score wel een beet­je beter dan een jaar ge­le­den. Dat we toch zak­ken in de rang­lijst, heeft te maken met de voor­uit­gang in de Ver­e­nig­de Ara­bi­sche Emi­ra­ten en Qatar, die over ons heen sprin­gen. Dat Oos­ten­rijk te­ge­lij­ker­tijd wat weg­zak­te, be­perk­te de ‘scha­de’ tot slechts één trap­je.

Be­lang­rij­ker dan de rang­lijst op zich is wat er­on­der schuil­gaat. Dan blijkt dat België bo­ven­ge­mid­deld sterk staat in on­der­wijs en ge­zond­heids­zorg, maar ook in in­no­va­tie en tech­no­lo­gie in de be­drij­ven. Dat onze score stijgt, is voor­al daar­aan te dan­ken, in com­bi­na­tie met het te­rug­ge­dron­gen be­gro­tings­te­kort.

Maar daar staat te­gen­over dat ons land abo­mi­na­bel blijft sco­ren als het op de ‘om­ge­vings­fac­to­ren’ aan­komt, een oud zeer voor België voor zijn com­pe­ti­ti­vi­teit. Het on­der­zoek wijst uit dat België zwaar ach­ter­op­hinkt in ef­fi­ciëntie van de over­heid en in zijn fis­ca­li­teit en zijn vele re­gels. Con­creet doen hoge wint­be­las­tin­gen en een al te ri­gi­de ar­beids­markt be­drijfs­lei­ders twij­fe­len over in­ves­te­rin­gen in ons land.

‘Dat is geen nieuws’, zegt pro­fes­sor Leo Sleuwae­gen van de Vle­rick Bu­si­ness School. ‘Maar het is jam­mer dat we zo lang wach­ten met in­grij­pen. Daar­in ver­schil­len we van pak­weg Duits­land of Ne­der­land.’

Voor de werk­ge­vers­or­ga­ni­sa­tie Voka is het rap­port een aan­lei­ding om nog eens te ha­me­ren op de nood aan een las­ten­ver­la­ging. ‘Meer dan ooit wijst de ver­de­re da­ling van ons land in de WEF-ran­king erop dat het vijf voor twaalf is. Het her­stel van het con­cur­ren­tie­ver­mo­gen moet de al­ler­be­lang­rijk­ste am­bi­tie zijn van de nieu­we re­ge­ring’, zegt Jo Li­beer, de ge­de­le­geerd be­stuur­der van Voka.

Voor­al de grote kloof met lan­den met een ge­lijk­aar­dig wel­vaarts­pro­fiel, zoals Ne­der­land, Duits­land en Fin­land, is Li­beer een doorn in het oog. ‘Dit zijn echte wel­vaarts­sta­ten met een hoge graad aan so­ci­a­le be­scher­ming. In te­gen­stel­ling tot België sla­gen zij erin com­pe­ti­ti­vi­teit en so­ci­a­le doel­stel­lin­gen te com­bi­ne­ren. We spre­ken nu van een Zweed­se co­a­li­tie. Het zou goed zijn dat deze co­a­li­tie als am­bi­tie heeft even com­pe­ti­tief te zijn als Zwe­den en weer de top tien in te dui­ken van meest com­pe­ti­tie­ve lan­den ter we­reld.’

In de ho­ge­re re­gi­o­nen van de lijst valt voor­al de op­mars van de Ver­e­nig­de Sta­ten en Japan op. De Ame­ri­ka­nen bre­ken de top drie bin­nen, ten koste van Fin­land (4) en Duits­land (5), die elke een plaats­je zak­ken. Japan klimt van 9 naar 6. Zwit­ser­land voert de rang­schik­king voor het zesde jaar op rij aan en blijft daar­mee Singapo­re voor als meest com­pe­ti­tie­ve markt. Lager in de lijst is de op­mars van Zuid­oost-Azi­a­ti­sche lan­den op­val­lend. Thai­land, de Fi­li­pij­nen en In­do­ne­sië maken voor­uit­gang. ‘Een teken aan de wand dat de we­reld­eco­no­mie ver­an­dert’, vindt Sleuwae­gen. ‘Er komt een glo­bal shift aan.’

He­le­maal on­der­aan heeft Gui­nee de twij­fel­ach­ti­ge eer de lijst te slui­ten. Het land hinkt daar­mee nog iets ach­ter op Tsjaad en Jemen.

SERRURE, B. België trapje lager in concurrentieranglijst. De Tijd, 2014-09-04, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo