Belg haalt helft minder cash uit de muur

Sinds de start van de lockdown hebben klanten voor de helft minder geld afgehaald bij de geldautomaten van hun bank. Dat zet ook de belangrijkste geldtransporteurs in ons land onder druk.

Het aantal geldafhalingen aan betaalautomaten is sinds de start van de lockdown op 17 maart met ruim 50,00 % gekelderd, leert een rondvraag bij BNP Paribas Fortis, KBC, ING België, Belfius en Crelan. Door de coronacrisis lijkt cash minder populair dan ooit als betaalmiddel. Winkels en andere handelszaken die wel nog geopend zijn, sporen klanten aan zoveel mogelijk met de kaart te betalen. Vaak wordt cash zelfs geweigerd.

Als de Belg dan toch zijn kot uitkomt om geld af te halen, doet hij dat wel meteen voor hogere bedragen. Gemiddeld tankten mensen de voorbije maand 193 euro cash bij uit de muur, terwijl dat een maand eerder 152 euro was.

Klanten halen dan wel minder cash af, dat wil niet zeggen dat het aantal kaartbetalingen fors is toegenomen. Integendeel: de meeste financiële instellingen merken zelfs een forse daling. ING België heeft het over een terugval van 30,00 à 35,00 %. KBC noemt geen cijfers, maar stelt vast dat vooral voor kredietkaarten en prepaidkaarten de transactievolumes fors gedaald zijn. Ook Crelan heeft het over een een ‘fundamentele daling’.

Die is vrij makkelijk te verklaren. Tijdens deze lockdown kunnen klanten enkel essentiële aankopen doen. De kaart bovenhalen om te shoppen, op restaurant te gaan of een reis te boeken zat er de voorbije weken niet in.

Contactloos betalen

De coronapandemie leidt wel tot een doorbraak van contactloos betalen, waarbij de kaart tegen de terminal wordt gehouden en klanten geen code moeten intoetsen. ‘In februari was 7,00 % van de transacties met een betaalkaart contactloos, in maart was dat 10,00 %’, geeft Belfius mee. De staatsbank verwacht dat de cijfers in april nog een pak hoger uitvallen, ook al omdat de Belgische banken hebben afgesproken om de limiet voor contactloos betalen op te trekken naar 50 euro. ING België stelt dat 21,00 % van zijn kaartbetalingen contactloos gebeurt, tegen 10,00 % een jaar geleden. KBC en BNP Paribas Fortis melden ook een stijging.

Zorgen voor geldtransporteurs

Dat Belgen veel minder snel cash uit de muur halen dan voor de lockdown heeft ook gevolgen voor de belangrijkste geldtransporteurs in ons land. ‘Sinds de lockdown werd ingevoerd, is het aantal transporten met 40,00 tot 50,00 % teruggevallen’, zegt Steven Van Doorne, die de Belgische tak van het Zweedse Loomis leidt. Loomis, dat tot voor enkele jaren als Cobelguard door het leven ging, neemt ongeveer een vijfde van de geldtransporten in België voor zijn rekening. ‘De forse terugval in volumes heeft er wel toe geleid dat we tijdelijke werkloosheid hebben moeten invoeren’, vertelt Van Doorne. ‘We tellen 230 personeelsleden, zij werken nu een drietal dagen per week.’

Ook de marktleider Brink’s, die onlangs de geldtransportdiensten van G4S overnam in ons land, ziet zich volgens vakbondsbronnen verplicht in te grijpen en tijdelijke werkloosheid in te voeren voor een deel van het personeel.

De tanende populariteit van cash leidt tot groeiende frustratie bij de geldtransporteurs. ‘We tellen sinds het begin van de lockdown ongeveer 1 miljoen bankbiljetten per dag en in ons telcentrum is nog geen enkele besmetting opgetreden’, zegt Van Doorne. ‘Mensen vergeten soms dat gekochte producten in de supermarkt ook worden aangeraakt door henzelf en anderen. Bovendien blijft cash een back-up bij digitale problemen.’

SUY, P. Belg haalt helft minder cash uit de muur. De Tijd, 22 april 2020, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo