mens en samenleving logo

Trump loopt zich warm voor handelsoorlog

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, heeft vrijdagavond zijn voorstellen uit de doeken gedaan om de import van staal en aluminium zwaarder te belasten of via quota te beperken. Hij argumenteert dat die import de nationale veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt of schade toebrengt. Daarmee staat nu zwart op wit hoe America First, de verkiezingsslogan van president Donald Trump, omgezet kan worden in daden.

Ook al gaat het nog maar om voorstellen, de snelle reactie van China maakte het voorbije weekeinde meteen duidelijk dat het risico op een handelsoorlog flink wat groter is geworden. ‘Niet verenigbaar met de werkelijkheid en zonder enige grond’, luidde het commentaar van een hoge functionaris van het Chinese ministerie van Handel. En hij waarschuwde meteen voor tegenmaat-regelen. China is ’s werelds grootste staal- en aluminiumproducent.

De drie suggesties van Trumps minister van Handel zijn niet van die aard om de onrust in China, maar ook daarbuiten, over een handelsoorlog in te dijken. Integendeel. Ross denkt aan een algemene invoertaks van 24,00 % op alle staalinvoer en eentje van 7,70 % op de invoer van aluminium, of een inperking van de staalinvoer tot 63,00 %. Ongeacht het land van oorsprong. Dus ook staalinvoer vanuit België.

Al voegde Wilbur Ross er wel meteen aan toe dat het Trump is die de knopen doorhakt en dat hij eventueel uitzonderingen kan maken voor landen die deel uitmaken van de Navo. Een derde mogelijkheid is een invoertaks van niet minder dan 53,00 % op te leggen voor het staal afkomstig uit twaalf landen, waaronder China en Rusland.

De Amerikaanse president moet nu tegen half april uitmaken wat hij met de voorstellen van Wilbur Ross gaat doen. Trump lijkt in ieder geval vast te houden aan het opleggen van invoertarieven of -quota. Hij heeft zich zelfs uitgeroepen tot beschermheer van de Amerikaanse industrie en de werkgelegenheid.

Nochtans, die industrie staat niet als een man achter dergelijke ‘beschermende maatregelen’. Drankenproducenten, autoconstructeurs en de metaalverwerkende sector zijn er niet gelukkig mee. Zij waarschuwen dat dergelijke taksen en quota hun productiekosten zullen opdrijven. Met als gevolg dat de Amerikaanse consument een hogere prijs zal moeten betalen voor producten waarin aluminium en staal zijn verwerkt. Zoals drank in blikjes en auto’s.

Op de Amerikaanse beurs hebben beleggers ook al die rekening gemaakt. Na de toelichting van Wilbur Ross stegen vooral de koersen van Amerikaans staal vrijdagavond vrij fors, terwijl de aandelen van autoproducenten zoals General Motors terrein moesten prijsgeven.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economieredactie dagelijks in een opmerkelijke beweging in de economische wereld.

SERTYN, P. Trump loopt zich warm voor handelsoorlog. De Standaard, 2018-02-19, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers