Waarom is inflatie nodig?

Inflatie doet de waarde van uw geld dalen, maar dat is net de bedoeling: inflatie zorgt ervoor dat mensen iets willen doen met hun geld om hun koopkrachtverlies te beperken.

Ik kan maar niet begrijpen waarom een inflatie van 1,99 % nodig is. Zo doet men continu de waarde van mijn geld dalen. Ik ken niet veel van economie maar ik beschouw dit als diefstal van koopkracht. Is hier een juridische basis voor? Gaat dat niet in tegen het eigendomsrecht?

J.G., Geel

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie die onder, maar dicht bij 2,00 % ligt omdat daar economisch gezien een aantal voordelen aan verbonden zijn. ‘Ten eerste stimuleert dit de economische activiteit’, legt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, uit. ‘Inflatie zorgt ervoor dat mensen iets willen doen met hun geld om hun koopkrachtverlies te beperken. Ofwel gaan ze op zoek naar rendement, bijvoorbeeld door hun geld op een spaarrekening te zetten of het te beleggen. Ofwel geven ze hun geld uit, omdat het duurder is om hun aankopen uit te stellen. Beide opties zorgen ervoor dat het geld in het economisch circuit terecht komt. Moest er geen inflatie zijn, dan zouden ze het net zo goed onder hun matras kunnen oppotten.’

Bankrun

Daarnaast geeft de inflatiedoelstelling van 2 % ook extra ruimte aan de centrale banken om een monetair beleid te voeren. ‘Bij een inflatieverwachting van 2,00 % worden de nominale rentevoeten automatisch met 2,00 % omhoog getrokken. Of met andere woorden: in een wereld zonder inflatie zouden de nominale rentevoeten in theorie 2,00 % lager liggen’, legt de econoom uit. ‘Zonder inflatiepremie zou een renteverlaging door de centrale bank dan ook sneller resulteren in een nulrente, met alle risico’s van dien. Bij een nominale negatieve rente zien we immers dat consumenten geneigd zijn om hun geld op te potten in een oude sok in plaats van het naar de bank te brengen, wat in extremis tot een bankenrun zou kunnen leiden. Daardoor zou de financiële sector, en daarmee de hele economie, serieus in de problemen komen. Of kort samengevat: door de inflatiedoelstelling, stijgt de nominale rente krijgen de centrale banken meer ruimte om de rente te verlagen in economisch moeilijke tijden.’

Deflatie

Economisch gezien is een stabiele inflatie van 2,00 % dan ook goed te verdedigen. Het klopt echter dat dit voor uw persoonlijk vermogen inderdaad overeenkomt met een vermindering van koopkracht. Anderzijds, wordt echter ook het omgekeerde fenomeen, nl. deflatie, als ‘oneerlijk’ ervaren. Bij een daling van de prijzen en de lonen neemt de reële waarde van schulden toe, waardoor bijvoorbeeld de aflossing van woonkredieten zwaarder wordt. ‘Zonder een inflatiedoelstelling van 2 % zouden we waarschijnlijk veel vaker met dit fenomeen geconfronteerd worden’, merkt Koen De Leus op.

Rendement

Tot slot willen we u ook nog meegeven dat inflatie juridisch gezien niet beschouwd kan worden als een inbreuk op het eigendomsrecht. Eigendomsrecht betekent immers enkel dat u het recht heeft om naar goeddunken over uw eigendommen (geld, vastgoed, juwelen, …) te beschikken. Het betekent echter niet dat de waarde of koopkracht van uw bezittingen gevrijwaard wordt door de overheid.

Aandelen

De beste manier om uw vermogen te beschermen tegen de waardevermindering die gepaard gaat met inflatie, is ervoor te zorgen dat u voldoende rendement behaalt. Met een spaarboekje is dat in de huidige economische omgeving helaas niet meer mogelijk, aangezien de spaarrente in ons land lager onder het inflatiepercentage is gezakt. Stelt u uw vermogen via aandelen ter beschikking van de reële economie dan kunt u echter nog wel voldoende rendement behalen om de inflatie te compenseren. Het gemiddeld dividendrendement van de bel20-aandelen bedraagt momenteel 3,87 % bruto. Voor de Europese aandelenindex (Euro Stoxx 50) is dat 3,44 % bruto.

DECEUNINCK, F. Waarom is inflatie nodig? www.standaard.be, 2017-09-11. Geraadpleegd op 2017-09-11 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo