mens en samenleving logo

België boekt eer­ste han­dels­over­schot in negen jaar

Dank­zij de lage olie­prijs en het her­stel van de con­cur­ren­tie­kracht heeft België in 2016 voor een gro­ter be­drag goe­de­ren uit­ge­voerd dan in­ge­voerd.

handelsbalans

De han­dels­ba­lans sloot vorig jaar met een over­schot van 4 mil­jard euro, blijkt uit voor­lo­pi­ge cij­fers van het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen (INR). Dat is het eer­ste sur­plus sinds 2007 en het groot­ste sinds 2004. De uit­voer steeg met 7 pro­cent naar 251,6 mil­jard euro en de in­voer groei­de met 4,4 pro­cent naar 247,5 mil­jard. In 2015 boek­te ons land nog een han­dels­te­kort van 2 mil­jard.

De ver­be­te­ring van de han­dels­ba­lans is voor­al te dan­ken aan twee fac­to­ren. De olie­prijs zakte in 2016 met 16 pro­cent naar ge­mid­deld 40,80 euro per vat, het laag­ste peil sinds 2004. Bo­ven­dien ver­be­ter­de de con­cur­ren­tie­kracht dank­zij de da­ling van de euro te­gen­over de dol­lar en de loon­kos­ten­ma­ti­ging. De taxshift en de in­dex­sprong heb­ben de sinds 1996 op­ge­bouw­de loon­kos­ten­han­di­cap te­gen­over Duits­land, Frank­rijk en Ne­der­land doen ver­dwij­nen. Daar­door heb­ben Bel­gi­sche ex­por­teurs markt­aan­deel ge­won­nen.

In de ge­de­tail­leer­de cij­fers van de eer­ste elf maan­den valt op dat de in- en uit­voer van ‘che­mi­sche en aan­ver­wan­te pro­duc­ten’ met meer dan een derde is ge­ste­gen. ‘Als ge­volg van een re­or­ga­ni­sa­tie van een in­ter­na­ti­o­na­le on­der­ne­ming die ac­tief is in België zijn de in- en uit­voer ge­staag ge­ste­gen sinds fe­bru­a­ri 2016’, zegt het INR. ‘In plaats van door­voer­land werd België de draai­schijf voor de aan- en ver­koop van die pro­duc­ten. Aan­ge­zien de in- en uit­voer even­veel toe­nam, is er geen in­vloed op de han­dels­ba­lans.’

Het INR ver­wijst im­pli­ciet naar Pfi­zer. De Ame­ri­kaan­se far­ma­reus heeft een jaar ge­le­den zijn lo­gis­tiek cen­trum in Za­ven­tem uit­ge­breid. ‘Twee derde van onze pro­duc­ten we­reld­wijd wor­den van daar­uit be­heerd’, zegt woord­voer­ster Eli­sa­beth Schra­epen. Ze wil of kan niet zeg­gen hoe­veel omzet via Za­ven­tem pas­seert. De han­dels­cij­fers sug­ge­re­ren dat het over mil­jar­den gaat.

De brexit heeft op het eer­ste ge­zicht nog geen ne­ga­tie­ve in­vloed. De uit­voer naar het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk groei­de in de pe­ri­o­de ju­li­n­o­vem­ber met 7 pro­cent, hoe­wel het pond fors is ge­daald.

Het is niet zeker dat België in 2017 op­nieuw een han­dels­over­schot boekt. De olie­prijs veer­de in de eer­ste zes weken van dit jaar op naar ge­mid­deld 52,20 euro per vat.

VANDEVENNE, W. België boekt eer­ste han­dels­over­schot in negen jaar. De Tijd, 2017-02-16, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers