mens en samenleving logo

Europa belast Chinees dumpingstaal

Door de groeivertraging dumpen de Chinese staalbedrijven massaal hun staaloverschot tegen goedkope prijzen in het buitenland.

Eu­ro­pa plant im­port­tak­sen op goed­koop Chi­nees en Rus­sisch vlak­staal. Het zet ook zijn on­der­zoek naar dum­ping­prak­tij­ken van de twee lan­den voort. Ar­cel­or­Mit­tal Gent re­a­geert hoop­vol.

De Eu­ro­pe­se staal­fa­bri­kan­ten heb­ben er bijna een jaar voor ge­lob­byd en ein­de­lijk is het zover: de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie gaat een in­voer­taks hef­fen op staal dat van­uit China en Rus­land naar Eu­ro­pa wordt geëxpor­teerd. Voor­lo­pig gaat het om een in­voer­hef­fing van maxi­maal 16,00 % voor Chi­nees en 26,00 % voor Rus­sisch staal.

De be­slis­sing komt na een klacht van de Eu­ro­pe­se staal­ver­e­ni­ging Eu­ro­fer. Die be­ticht beide lan­den van dum­ping­prak­tij­ken en stelt dat ze hun staal­over­schot­ten ver onder de markt­prijs en zelfs onder de kost­prijs op de Eu­ro­pe­se markt gooi­en. Vol­gens Eu­ro­fer dui­ken de Chi­ne­zen 28 pro­cent onder de markt­prijs voor vlak­staal, de Rus­sen 15,00 % à 20,00 %.

De maat­regel wordt, vol­gens het pers­agent­schap Reu­ters, op 14 fe­bru­a­ri of­fi­ci­eel aan­ge­kon­digd en zou in het beste geval in au­gus­tus van kracht wor­den. Bij de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie wil men de dum­ping­hef­fing niet be­ves­ti­gen en wordt be­na­drukt dat het on­der­zoek nog loopt.

Bij de Gent­se ves­ti­ging van staal­reus Ar­cel­or­Mit­tal re­a­geert men hoop­vol . ‘Het pro­bleem is al­ge­meen be­kend’, zegt Jan Cor­ne­lis. ‘China kampt met een over­ca­pa­ci­teit van 340 mil­joen ton staal en pro­beert die el­ders te slij­ten. Het af­ge­lo­pen jaar heb­ben de Chi­ne­se staal­pro­du­cen­ten, van wie drie vier­den met ver­lies wer­ken, hun prij­zen met 40 pro­cent ver­laagd. Ze kun­nen dat omdat het ge­sub­si­di­eer­de staats­be­drij­ven zijn, maar zo ont­wrich­ten ze na­tuur­lijk de markt.’

In de eer­ste helft van vorig jaar steeg de Eu­ro­pe­se staal­im­port uit China met 50 pro­cent. Voor de Eu­ro­pe­se staal­fa­bri­kan­ten zou de Eu­ro­pe­se be­slis­sing goed nieuws zijn. De dum­ping­prij­zen dreig­den vol­gens Eu­ro­fer op ter­mijn dui­zen­den jobs te doen ver­dwij­nen. Eu­ro­pa telt circa 500 staal­fa­brie­ken, goed voor 330.000 jobs en circa 10 pro­cent van de to­ta­le staal­pro­duc­tie. We­reld­wijd werd vorig jaar 1,6 mil­jard ton staal ge­pro­du­ceerd.

Ar­cel­or­Mit­tal, de groot­ste staal­pro­du­cent ter we­reld, zag zijn winst onder meer door die dum­ping­prak­tij­ken met 2 mil­jard dol­lar zak­ken. De Luxem­burg­se staal­gi­gant pro­du­ceer­de vorig jaar in Eu­ro­pa circa 28 mil­joen ton vlak­staal. De Gent­se fa­briek nam daar­van bijna 5 mil­joen ton voor zijn re­ke­ning. ‘Ho­pe­lijk ver­snelt Eu­ro­pa de an­ti­dum­ping­maat­re­ge­len’, zegt Cor­ne­lis. ‘Nu duurt het 18 maan­den voor­al­eer een dos­sier is af­ge­han­deld. Dat zou veel vlug­ger moe­ten gaan’.

Eer­der al droeg de Com­mis­sie de dou­a­ne op om vanaf mid­den de­cem­ber alle in­ge­voerd staal uit China en Rus­land nauw­keu­rig te re­gis­te­ren. Dat zou be­te­ke­nen dat de hef­fing met te­rug­wer­ken­de kracht geldt. China en Rus­land wezen eer­der al be­schul­di­gin­gen van dum­ping­prak­tij­ken van de hand.

De Roo, M. Europa belast Chinees dumpingstaal. De Tijd, 2016-01-29, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers