ECB werkt aan vlotter betaalverkeer

De Europese Centrale Bank (ECB) wil niet langer werken met het lange IBAN-nummer om geld over te schrijven. Het betalingssysteem zou simpeler worden door een e-mailadres of een telefoonnummer te koppelen aan een rekeningnummer.

‘De IBAN moet simpeler’, stelt Yves Mersch, ECB-directielid in een interview met de Nederlandse zender RTLZ. IBAN-nummers zijn volgens hem te lang en te ingewikkeld, waardoor ze moeilijk te onthouden zijn. De ECB werkt nu aan een systeem om daar verandering in te brengen.

Mersch wil dat rekeningnummer aan iets anders koppelen, zoals een e-mailadres of een telefoonnummer. Gebruikers kunnen dan in de mobiele app of op de website van de bank zoeken op een telefoonnummer en op die manier geld overmaken. Na de overschrijving is het geld meteen beschikbaar, ook als het gaat om twee verschillende banken.

De ECB is nu nog bezig met het wegwerken van ‘technische en juridische obstakels’, meldt Mersch. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van een dergelijk betaalsysteem kunnen belemmeren en daarom zal wetgeving mogelijk moeten worden aangepast. Bij technische obstakels noemde Mersch het voorbeeld dat mensen soms meerdere IBAN-nummers hebben, en maar één telefoonnummer. Hiervoor worden momenteel oplossingen ontwikkeld.

Het systeem wordt een opt-in, wat betekent dat je als gebruiker zelf kan aangeven of je er gebruik van wil maken of niet.

Mersch verwacht dat het systeem over drie jaar zou kunnen worden ingevoerd.

ECB werkt aan vlotter betaalverkeer, www.standaard.be; 2016-02-02/ Geraadpleegd 2016-02-02 via www.standaard.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo