mens en samenleving logo

Chinese centrale bank duwt munt naar laagste peil in vijf jaar

China blijft zijn munt ver­zwak­ken om de eco­no­mie te on­der­steu­nen. Gis­te­ren duwde de cen­tra­le bank de yuan naar het laag­ste peil sinds 2011 te­gen­over de dol­lar.

Hoe­wel Pe­king de yuan sinds vo­ri­ge zomer meer be­we­gings­vrij­heid geeft, blijft het de koers van de munt beïnvloe­den. De cen­tra­le bank legde de re­fe­ren­tie­koers van de munt vast op een lager dan ver­wach­te 6,53 yuan per dol­lar, het laag­ste ni­veau in bijna vijf jaar.

De be­slis­sing is een aan­wij­zing dat de cen­tra­le bank via een goed­ko­pe­re munt de eco­no­mi­sche groei wil on­der­steu­nen. Een goed­ko­pe­re yuan is goed nieuws voor de ex­port, maar maakt bui­ten­land­se pro­duc­ten duur­der. Gis­te­ren bleek dat een in­di­ca­tor van de Chi­ne­se dien­sten­sec­tor in de­cem­ber naar het laag­ste peil in an­der­half jaar zakte. Een te­gen­val­ler voor China, want Pe­king wil dat die dien­sten­sec­tor en de con­sump­tie de rol van groei­mo­tor over­ne­men van de in­du­strie en in­ves­te­rin­gen. Maan­dag was al ge­ble­ken dat de in­du­striële ac­ti­vi­teit in de­cem­ber meer is ge­daald dan ver­wacht. De groei van de Chi­ne­se eco­no­mie zakte in 2015 wel­licht naar 6,90 %. Dat is iets min­der dan de doel­stel­ling van 7,00 % en de laag­ste groei in 25 jaar.

De be­slis­sing van de cen­tra­le bank om de re­fe­ren­tie­koers van de munt vast te leg­gen op een ni­veau dat lager is dan de slot­koers van dins­dag creëerde we­reld­wijd on­rust op de fi­nan­ciële mark­ten. In Hong­kong, waar de yuan vrij ver­han­del­baar is, zakte de munt met 1,10 %. Het was de groot­ste da­ling sinds de drie­vou­di­ge de­va­lu­a­tie in au­gus­tus.

De vrije wis­sel­koers van de yuan ligt nu in Hong­kong 2,50 % lager dan de door Pe­king ge­stuur­de koers op de Chi­ne­se wis­sel­markt. Het ver­schil tus­sen de vrije en ge­con­tro­leer­de wis­sel­koers was nog nooit zo groot.

Aan­ge­zien China de twee­de groot­ste eco­no­mie ter we­reld is, re­a­geer­den de Azi­a­ti­sche, Eu­ro­pe­se en Ame­ri­kaan­se aan­de­len­mark­ten ne­ga­tief op de da­ling van de yuan en de te­gen­val­len­de eco­no­mi­sche cij­fers uit Pe­king. De Chi­ne­se beur­zen her­stel­den daar­en­te­gen licht­jes, nu het ver­bod voor grote aan­deel­hou­ders om aan­de­len te ver­ko­pen wel­licht wordt ver­lengd. De CSI300-in­dex van de 300 groot­ste Chi­ne­se aan­de­len sloot 1,80 % hoger. Het ver­koop­ver­bod zou begin vol­gen­de week af­lo­pen, maar Chi­ne­se media meld­den dat het van kracht blijft tot de beurs­toe­zicht­hou­der nieu­we spel­re­gels pu­bli­ceert.

Ana­lis­ten mer­ken op dat het Chi­ne­se wis­sel­koers­be­leid min­der dui­de­lijk is dan vroe­ger. De cen­tra­le bank de­va­lu­eer­de in au­gus­tus on­ver­wacht de yuan en gaf de munt meer be­we­gings­vrij­heid. Op de ge­con­tro­leer­de Chi­ne­se wis­sel­markt mag de yuan 2,00 % af­wij­ken van de re­fe­ren­tie­koers die de cen­tra­le bank elke och­tend be­paalt. Maar de on­ver­wach­te de­va­lu­a­tie leid­de vo­ri­ge zomer tot ka­pi­taal­vlucht en dwong de cen­tra­le bank om met in­ter­ven­ties de yuan te on­der­steu­nen.

Bo­ven­dien waren er de jong­ste weken sig­na­len dat de cen­tra­le bank het wis­sel­koers­be­leid niet al­leen meer af­stemt op de yu­an-dol­lar­koers. Ze houdt meer dan vroe­ger re­ke­ning met de koers van de yuan te­gen­over an­de­re mun­ten, zoals de euro. Aan­ge­zien de yuan tot voor kort voor­al de schom­me­lin­gen van de dol­lar volg­de, werd de munt de jong­ste jaren fors duur­der te­gen­over de euro en de yen en in min­de­re mate Oost-Azi­a­ti­sche mun­ten als de Zuid-Ko­re­aan­se won. Daar­door daal­de de con­cur­ren­tie­kracht van Chi­ne­se ex­port­be­drij­ven.

Wel­licht pro­beert de cen­tra­le bank voort­aan de yuan re­la­tief sta­biel te hou­den te­gen­over een korf van va­lu­ta’s. Het ge­volg is dat de yuan in 2015 daal­de te­gen­over de dol­lar maar steeg te­gen­over de euro. Ana­lis­ten ver­wach­ten dat de yuan in 2016 ver­der af­brok­kelt ver­sus de dol­lar. De evo­lu­tie te­gen­over de euro zal af­han­gen van de eu­ro-dol­lar­koers.

VERVENNE, W. Chinese centrale bank duwt munt naar laagste peil in vijf jaar. De Tijd, 2016-01-07, 28.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers