mens en samenleving logo

Akkoord over ‘stappenplan’ voor vrijhandelszone aan Stille Oceaan

De leden van APEC, de organisatie van Aziatische landen en landen die aan de Stille Oceaan grenzen, hebben in Peking een akkoord bereikt over een vrijhandelszone aan de Stille Oceaan (FTAAP). Dat melden verschillende media vandaag. De vrijhandelszone zou ook betrekking hebben op de VS en China.

De ministers van Handel van de APEC-landen zullen nu de mogelijkheden van een vrijhandelszone in het gebied bestuderen, zo meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

Peking wilde dat er op de APEC-top meteen ook een formele haalbaarheidsstudie naar de vrijhandelszone gelanceerd werd, maar dat plan werd opgeborgen nadat Washington zich daartegen had verzet. De VS vonden dat dit te veel op de start van echte onderhandelingen leek. Daarom werd beslist om het initiatief een ‘collectief strategieonderzoek’ te noemen.

De Verenigde Staten stellen zich terughoudend op omdat ze voorstander zijn van een vrijhandelsakkoord met slechts elf landen uit de regio, waarbij China aan de kant zou blijven staan. Maar Xinhua zegt nu dat tijdens de APEC-top beslist werd dat het proces over de oprichting van FTAAP ‘volledig en systematisch’ voorrang zal krijgen.

De twee economische grootmachten strijden om een leidende rol binnen de APEC. Die regionale organisatie telt 21 landen, die samen goed zijn voor 44,00 % van de wereldhandel.

Akkoord over ‘stappenplan’ voor vrijhandelszone aan Stille Oceaan.  www.hln.be, 2014-11-08. Geraadpleegd op 2014-11-08 via www.hln.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers