Machtsstrijd rond maaltijdcheques

Er wordt van­daag mo­ge­lijk een eer­ste par­le­men­tai­re stap gezet rich­ting de af­schaf­fing van de maal­tijd­che­que. Een stor­ting op de re­ke­ning lijkt voor velen een­vou­di­ger. Een op­mer­ke­lijk front van alle vak­bon­den én het VBO pleit voor het be­houd van de maal­tijd­che­que, in elek­tro­ni­sche vorm.

De se­naats­com­mis­sie Fi­nan­ciën stemt van­daag over het wets­voor­stel van Rik Daems (Open VLD) om de maal­tijd­che­que, in pa­pier of elek­tro­nisch, te ver­van­gen door een ver­goe­ding die recht­streeks ge­stort wordt op de re­ke­ning van de werk­ne­mer. Over dat idee lijkt steeds meer po­li­tie­ke con­sen­sus te be­staan. Daems krijgt steun van zijn CD&V-col­le­ga Eti­en­ne Schoup­pe en eer­der pleit­te ook mi­nis­ter van Eco­no­mie Johan Vande La­not­te (sp.a) voor de ver­van­ging van de maal­tijd­che­que door een stor­ting. ‘Voor werk­ge­vers en han­de­laars ver­min­de­ren de ad­mi­ni­stra­tie­ve las­ten. De werk­ne­mers lopen niet meer het ri­si­co hun maal­tijd­che­ques te ver­lie­zen’, is de re­de­ne­ring van de Vlaam­se par­tij­en in de fe­de­ra­le re­ge­ring.

Toch is het niet zeker dat het voor­stel- Daems het zal halen. De Frans­ta­li­ge par­tij­en PS en cdH stem­men tegen. De chris­te­lij­ke vak­bond ACV dringt er bij zijn be­vrien­de CD&V-se­na­to­ren op aan om het­zelf­de te doen. Ook de twee an­de­re bon­den, ABVV en ACLVB, plei­ten voor het be­houd van de maal­tijd­che­que.

Het vak­bonds­front vreest voor­al dat een maal­tijd­ver­goe­ding op de­zelf­de ma­nier be­han­deld zal wor­den als het loon. ‘De circa 25.000 werk­ne­mers die on­der­wor­pen zijn aan loon­be­slag, zou­den dan ook niet meer aan hun maal­tijd­ver­goe­ding ge­ra­ken’, zeg­gen de bon­den. De ge­lijk­scha­ke­ling zou ook de de­li­ca­te even­wich­ten in de loon­vor­ming ver­sto­ren. En een derde te­gen­ar­gu­ment: ‘Maal­tijd­che­ques moe­ten wor­den be­steed in ar­beids­in­ten­sie­ve sec­to­ren als voe­dings­han­del en ho­re­ca. Als de che­ques ver­dwij­nen, komt de werk­ge­le­gen­heid in die sec­to­ren in ge­vaar.’

Jan Ver­camst, de voor­zit­ter van het ACLVB, he­kelt de po­li­tie­ke be­moei­e­nis. ‘Maal­tijd­che­ques zijn een zaak voor de so- ciale part­ners. De po­li­tiek heeft zich daar niet mee te be­moei­en. Som­mi­gen wil­len zich in­te­res­sant maken. Ik hoop dat an­de­re po­li­ti­ci slim­mer zijn dan dat. Ik kom niet snel op straat. Maar als de maal­tijd­che­ques wor­den af­ge­schaft, zal ik op straat komen.’

Of de che­ques een pa­pie­ren of elek­tro­ni­sche vorm moe­ten aan­ne­men, is vol­gens de bon­den bij­zaak. ‘Maar het is lo­gisch dat we meer en meer rich­ting elek­tro­ni­sche va­ri­ant gaan’, is te horen bij het ACV.

De werk­ge­vers zijn ver­deeld. De zelf­stan­di­gen­or­ga­ni­sa­ties NSZ en Unizo pleit­ten al lan­ger voor het af­schaf­fen van de maal­tijd­che­que, zowel in zijn pa­pie­ren als in de elek­tro­ni­sche va­ri­ant. ‘De maal­tijd­che­que om­zet­ten in loon is de beste en goed­koop­ste optie voor ie­der­een’, her­haal­de het NSZ gis­te­ren.

Maar het Ver­bond van Bel­gi­sche On­der­ne­min­gen is het daar niet mee eens. Het VBO wil de elek­tro­ni­sche maal­tijd­che­que ver­al­ge­me­nen en kant zich tegen een ver­van­ging door een stor­ting. ‘Die be­slis­sing is ge­ba­seerd op we­ten­schap­pe­lij­ke stu­dies en op een ana­ly­se van de ri­si­co’s die aan de af­schaf­fing van de maal­tijd­che­ques ver­bon­den zijn’, ver­dui­de­lijk­te de werk­ge­vers­or­ga­ni­sa­tie.

Vanbrussel, E. Machtsstrijd rond maaltijdcheques. De Tijd, 12-02-2014, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo