mens en samenleving logo

Kristalbedrijf Val Saint-Lambert vraagt faillissement aan

De beroemde kristalfabriek van Val Saint-Lambert heeft nog maar eens het faillissement aangevraagd bij de rechtbank van koophandel van Luik. Dit keer zou er een overname door de Franse kristalproducent Lalique op komst zijn.
Vandaag is er opnieuw een punt gezet achter de feniks van de Belgische industrie: de kristalproducent Val Saint-Lambert in Seraing nabij Luik. Bij het bedrijf werken nu nog altijd een zestigtal mensen.

Het bedrijf werkt al sinds begin vorig jaar onder gerechtelijk akkoord en dat liep af op 25 oktober. Als er tegen dan geen overnemer zou gevonden zijn, zou VSL opnieuw failliet gaan. Er waren twee kandidaten: de Franse kristalproducent Lalique uit de Elzas en de Indiase tegenhanger Sahara.

Beiden hebben echter afgehaakt en dus werd vandaag al het faillissement aangevraagd. Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk zou Lalique na een faillissement Val Saint-Lambert alsnog overnemen, maar dan met een schone lei kunnen beginnen.

Wie wil er nog kristal?

De kristalfabriek Val Saint-Lambert werd in juni 1826 opgericht in de voormalige abdij in Seraing. Al snel groeide het bedrijf uit tot de trots van de Waalse glasindustrie, niet enkel in België, maar in de hele wereld. Onder meer koning Leopold I (1832-1865) en de Generale Maatschappij waren grote aandeelhouders.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de neergang van de prestigieuze kristalproducent. De Belgische staat werd hoofdaandeelhouder, maar de orders en het personeelsbestand daalden. In 1987 nam de Antwerpse zakenman Patrick Depuydt VSL over om het in 1995 failliet te zien gaan. Toen werkten er nog 120 mensen.

De Waalse overheid nam dan maar VSL over en in 2002 werd het bedrijf verkocht aan de Brusselse Sylvie Henquin, waarna het in 2008 opnieuw failliet ging en een groep private overnemers opnieuw een kans waagden. Tot nu dus.

DE GREEF, J. Kristalbedrijf Val Saint-Lambert vraagt faillissement aan. www.deredactie.be, 2013-10-11. Geraadpleegd op 2013-10-24 via www.deredactie.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers