mens en samenleving logo

Unilever gaat uit van ’terugkeer van de armoede’ in Europa

‘Als een Spanjaard nu gemiddeld 17 euro uitgeeft bij de boodschappen, kan ik hem geen wasmiddel verkopen dat de helft van zijn budget kost’, geeft Zijderveld als voorbeeld.

Unilever wil daarom in Europa methodes toepassen die het met succes in Azië toepast. ‘In Indonesië bijvoorbeeld verkopen we individuele dosissen shampoo aan 2 à 3 cent, en toch verdienen we er geld.’

Zo verkoopt Unilever nu in Spanje wasmiddel in kleine verpakkingen die maar voor een vijftal wasbeurten dienen. In Griekenland biedt het concern mayonaise en aardappelpuree aan in kleine verpakkingen.

‘De markten in Europa zijn een beetje als de Olympische Spelen voor de handel: ze zijn veruit de moeilijkste. Wie hier slaagt, kan overal slagen’, aldus Zijderveld. Unilever maakt naast wasmiddelen en producten voor persoonlijke hygiëne ook schoonmaakmiddelen en voedingswaren.

Effect in België blijft bescheiden

Dat we producten in kleinere verpakkingen kunnen kopen in de Belgische retailsector wegens een stijging van de armoede, ziet Gino Van Ossel, docent marketing aan de Vlerick Management School, niet meteen gebeuren.

‘Europa is een heel homogene zone. In landen zoals Griekenland, Spanje, Portugal maar ook Roemenië bijvoorbeeld is geen sprake van ’terugkeer’ van armoede. Die armoede bestaat daar al’, aldus Van Ossel. ‘In ons land kampen we niet met vergelijkbare werkloosheidscijfers zoals in die landen. Hoewel ook bij ons meer en meer mensen flirten met de armoededrempel, wordt dat nog niet als een reëel probleem ervaren.’

‘Goedgenoegproducten’ winnen wel aan populariteit

Maar wat wel aan populariteit wint, zijn de zogenaamde ‘goedgenoegproducten’, merkt Van Ossel op. Die huismerkproducten van supermarktketens, die ooit ontworpen werden voor de miljarden mensen met beperkt gestegen koopkracht in opkomende markten, winnen ook aan belang in Europa.

‘Naarmate de armoede ergens stijgt, grijpen consumenten meer terug naar die eersteprijsproducten, ofwel naar producten uit de hard discounts zoals Lidl en Aldi’. De strategie van Unilever is dan ook bedoeld om met die productlijnen de concurrentie aan te gaan, legt Van Ossel uit.

Bron: De Standaard

      Omschrijf de strategie van Unilever
      Op welke externe gebeurtenis speelt Unilver in?
      Gaat het om een omgevingsfactor? Zo ja, over welke soort? Motiveer.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers