Bedienden krijgen vaker individuele bonus

Meer dan de helft van de bedienden krijgt een bonus. Dat heeft hr-consultancybedrijf Hudson vastgesteld in zijn jaarlijkse studie naar de salarispakketten van 252.000 bedienden in 950 bedrijven.

“We zien vooral de laatste jaren een stijging in het aantal bedienden die een variabele verloning ontvangen”, zegt senior consultant Shirin Willems van Hudson. “In 2020 was dat 43 %, dit jaar is het 54 %.”

De toename heeft volgens haar vooral te maken met klassieke, eerder individuele bonussen, die bedienden nu vaker krijgen. Al blijft de populairste bonus wel de cao 90-bonus, die iedereen krijgt wanneer bepaalde vooraf vastgelegde doelen zijn bereikt.

De bedienden zagen hun loon gemiddeld met 2,50 % toenemen, inclusief indexering. “De salarisverhoging ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie”, zegt Hudson. Exclusief indexering bedraagt de loonsverhoging gemiddeld 1,20 %.

Hudson stelde ook vast dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen bij bedienden gemiddeld 2,41 procent bedraagt. Maar meer dan een kwart van de bedrijven heeft een loonkloof van meer dan 5 procent, die meestal in het voordeel uitvalt van de mannen. Al heeft ook één op de twintig bedrijven een loonkloof van minstens 5 procent in het voordeel van de vrouwen.

Bedienden krijgen vaker individuele bonus. De Standaard, 23 september 2024, 18.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo