Inflatie zakt naar 6,6 procent door dalende energieprijzen

Het leven wordt nog steeds duurder, maar het tempo waarmee de prijzen oplopen is wat gezakt. Dat komt door de dalende prijzen voor gas en elektriciteit. De voedingsprijzen stijgen nog steeds sterk.

De inflatie in België is in februari verder gedaald, naar 6,62 %. Dat wil zeggen dat een gemiddeld mandje aan goederen en diensten in een jaar tijd 6,62 % duurder is geworden. Dat is nog steeds veel: de Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van ongeveer 2 %.

Maar het is wel het laagste ­niveau sinds december 2021. In oktober werd de piek bereikt: toen steeg het prijspeil op jaar­basis met 12,27 %. In januari bedroeg de inflatie nog 8,05 %. Dat de algemene ­inflatie nu afneemt, is een gevolg van de dalende energieprijzen.

Voor het eerst sinds lang hebben de energieprijzen een verlagend effect op de inflatie, leren de cijfers van Statbel. Niet alleen ­tegenover vorig jaar zakken die prijzen, ook op maandbasis zijn de dalingen spectaculair: de aardgasprijzen daalden met gemiddeld 27,80 %, elektriciteit werd 16,20 % goedkoper.

Die sterke daling van maand op maand maakt ook dat het algemene prijsniveau zakt vergeleken met de maand ervoor. Op jaarbasis mag er nog een stijging zijn van 6,60 %, in vergelijking met januari dit jaar is de prijs van een gemiddeld korfje aan goederen en diensten met 0,70 % gezakt. Het leven was in februari dus iets goedkoper dan in januari.

Ambtenarenlonen

Dat de inflatie op jaarbasis hoog blijft ondanks de lagere energieprijzen, ligt aan de prijzen voor voeding. Voor onze voeding betalen we vandaag gemiddeld 16,12 % meer dan een jaar geleden. Sommige producten zijn opvallend sterk gestegen in prijs: eieren zijn nu 38,60 % duurder dan vorig jaar, volle melk 33,50 %, pizza en quiche 28,60 % en suiker 27,50 %.

Ook de afgevlakte gezondheidsindex, die we gebruiken om de lonen te indexeren, blijft stijgen. In februari bedroeg die index 125 punten. Als die stijgt tot 125,6, dan wordt de spilindex overschreden. Dat betekent dat in de daaropvolgende maanden de ambtenarenlonen en uitkeringen met 2 procent worden opgetrokken.

DE SMET, D. Inflatie zakt naar 6,6 procent door dalende energieprijzen. De Standaard, 28 februari 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo