De inflatie stijgt van 1,23% naar 1,46% in mei.

Consumptieprijsindex van mei 2021

  • De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,17 punt of 0,15%.
  • De inflatie van de gezondheidsindex stijgt van 0,64% naar 0,81%.
  • De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in mei 108,50 punten.
  • Deze toename in inflatie is voornamelijk te wijten aan de inflatie voor energie; de prijzen voor energie lagen vorig jaar in mei vrij laag door de coronacrisis.
  • De inflatie voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft negatief en bedraagt momenteel -1,59%.
  • In mei werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor aankoop van voertuigen, motorbrandstoffen, private huur, restaurants en cafés, alcoholische dranken, telecommunicatiepacks en autoverzekeringen. Groenten, vlees en brood en granen hadden daarentegen een verlagend effect op de index.
  • De huidige maatregelen rond COVID-19 hebben een impact op de berekening van het indexcijfer. Meer informatie kan hier teruggevonden worden. In praktijk heeft dat voor de maand mei tot gevolg dat er voor vliegtuigtickets, vakantiedorpen en campings en hotelkamers een indexverlagend effect is omwille van het doortrekken van de prijzen met seizoenscorrectie van vorig jaar.
    De consumptieprijsindex van de maand mei 2021 bedraagt 111,05 punten. De index stijgt deze maand met 0,17 punt. De inflatie stijgt van 1,23% tot 1,46%. De gezondheidsindex stijgt met 0,06 punt en bedraagt 110,99 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 0,64% tot 0,81%. De belangrijkste prijsstijgingen werden opgetekend voor aankoop van voertuigen, motorbrandstoffen, private huur, restaurants en cafés, alcoholische dranken, telecommunicatiepacks en autoverzekeringen. Groenten, vlees en brood en granen hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

De producten met het grootste verhogend effect in mei zijn aankoop van voertuigen, motorbrandstoffen, private huur, restaurants en cafés, alcoholische dranken, telecommunicatiepacks en de autoverzekering. Vliegtuigtickets, groenten, vlees, vakantiedorpen en campings, hotelkamers en brood en granen hadden daarentegen een verlagend effect op de index. De belangrijkste bewegingen die deze maand vastgesteld werden, zijn:

Groentenprijzen daalden deze maand gemiddeld met 2,7%. Vlees werd 1,1% goedkoper dan vorige maand. De prijzen van brood en granen daalden deze maand gemiddeld met 1,1%.

De inflatie stijgt van 1,23% naar 1,46% in mei. statbel.fgov.be, 28 mei 2021. Geraadpleegd op 2 juni 2021 via stabel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo