De inflatie stijgt van 0,46%naar 0,89% in maart.

Consumptieprijsindex van maart 2021

  • De inflatie stijgt van 0,46%naar 0,89% in maart.
  • De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,30 punt of 0,27%.
  • De inflatie van de gezondheidsindex stijgt van 0,47% naar 0,55%.
  • De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in maart 108,09 punten.
  • De inflatie voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft negatief en bedraagt momenteel
    -0,58%.
  • In maart werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor motorbrandstoffen, fruit, elektriciteit, suikerwaren, tabak en brood en granen. Telecommunicatie packs, alcoholische dranken, bloemen en planten, vis en zeevruchten en groenten hadden daarentegen een verlagend effect op de index.
  • De huidige maatregelen rond COVID-19 hebben een impact op de berekening van het indexcijfer. Meer informatie kan hier teruggevonden worden. In praktijk heeft dat voor de maand maart tot gevolg dat er voor buitenlandse reizen een indexverhogend effect is omwille van het doortrekken van de prijzen met seizoenscorrectie van vorig jaar. Voor hotelkamers is er een indexverlagend effect omwille van dezelfde reden.

De producten met het grootste verhogend effect in maart zijn motorbandstoffen, fruit, elektriciteit, suikerwaren, buitenlandse reizen en citytrips, tabak en brood en granen. Telecommunicatie packs, alcoholische dranken, hotelkamers, bloemen en planten, vis en zeevruchten en groenten hadden daarentegen een verlagend effect op de index. De belangrijkste bewegingen die deze maand vastgesteld werden, zijn:

Motorbrandstoffen werden deze maand gemiddeld 4,8% duurder. De prijzen voor fruit stegen gemiddeld met 7,0%. Elektriciteit werd 1,8% duurder dan vorige maand. De prijzen voor suiker, confituur en chocolade stegen gemiddeld met 3,6%. Tabak werd deze maand gemiddeld 3,0% duurder. Brood en granen stegen gemiddeld 0,7% in prijs.

De prijzen voor telecommunicatie packs daalden gemiddeld met 2,0%. Alcoholische dranken werden gemiddeld 2,5% goedkoper ten opzichte van vorige maand. Bloemen en planten werden 6,1% goedkoper. De prijzen voor vis en zeevruchten daalden gemiddeld met 2,3% ten opzichte van vorige maand. Groenten daalden met 1,0% in prijs ten opzichte van vorige maand.

De inflatie stijgt van 0,46%naar 0,89% in maart. statbel.fgov.be, 30 maart 2021. Geraadpleegd op 31 maart 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo