Bitcoins voor dummies: zo begin je ermee

Eén bitcoin is sinds gisteren meer dan 50.000 dollar waard. Nu de virtuele munt uit z’n dak gaat, willen ook steeds meer Belgen hun kans wagen en ze kopen. Maar hoe begin je daaraan? Onze reporter is sinds kort de trotse eigenaar van welgeteld 0,0025 bitcoin en zoekt het uit.

50.547,70 dollar of zo’n 41.600 euro: zoveel moest je gisteren om 13.35 uur neerleggen voor welgeteld één bitcoin. Een historische kaap voor de cryptomunt, die in een maand tijd liefst 33,00 %  in waarde steeg. Alsmaar meer grote bedrijven zien het potentieel ervan in. Eerst nam Tesla op 8 februari een sprong in het diepe, met een investering in bitcoins van 1,25 miljard euro. Drie dagen later maakte Mastercard bekend dat ze de virtuele munten zullen toelaten in hun betalingsnetwerk. Ook in ons land verspreidt het bitcoinvirus zich steeds sneller. Onze reporter raakte besmet en dook de cryptomarkt in.

Waar koop je cryptomunten?

Er zijn tal van online platforms zoals Bitvavo, Binance of Coinbase waar je daarvoor terecht kan. Deze websites zijn gemakkelijk te vinden via Google, er bestaan ook overzichtjes met de voor- en nadelen van elk platform. Wij besluiten ons in te schrijven op Coinbase, een online platform dat ook als app beschikbaar is. Bij die gratis registratie is er een verplichte identiteitsverificatie via je identiteitskaart nodig en je moet je bankrekening ook verifiëren door een minieme overschrijving – enkele eurocenten – te doen naar het bedrijf. Na een dagje wachten is het zover: we zijn officieel geregistreerd. We kunnen onze euro’s nu doorstorten naar onze Coinbase-account, waar we ze kunnen omzetten in cryptomunten.

Welke soort kies je het best?

De bekendste is natuurlijk de bitcoin, maar er zijn zo’n 4.000 verschillende cryptocurrencies. Om te beslissen waarin wij onze munten investeren, baseren we ons op de hitparade der cryptomunten. Er zijn twee toppers: bitcoin en ethereum. Als ‘dummy’ op vlak van virtuele munten besluiten we te beginnen met 200 euro van ons spaargeld. De helft – 100 euro – gaat richting bitcoin. 30,00 % – 60 euro – gaat naar ethereum, en 40 euro wordt de wildcard waarmee we kunnen ‘spelen’ op de kleinere broertjes van bitcoin. “Hoe ik 1.000 euro zou beheren? Ik zou sowieso bij bitcoin, ethereum of chainlink blijven”, zegt expert Quinten François, auteur van het boek ‘De Bitcoinrevolutie’. “Beperk je tot de twintig grootste cryptomunten, dan ga je enkel meegroeien met de markt.”

We zijn nu dus officieel eigenaar van cryptomunten. De eerste ontnuchtering volgt, want we maken al snel ons eerste verlies. Er zijn immers transactiekosten verbonden aan het kopen van cryptomunten. Bij elk platform zijn die verschillend. Dat gaat van 0,25 % van het totaalbedrag bij Bitvavo tot 2,00 % bij Coinbase.

Hoeveel geld heb je nodig?

“Een foute opvatting die veel mensen hebben, is dat je effectief één bitcoin moet kopen ter waarde van zo’n 40.000 euro. Maar dat klopt dus niet: je kan ook deeltjes van de munt aankopen”, vertelt expert François. Hoe beslis je hoeveel je er koopt? Het geld dat je inzet op cryptomunten, kan je ook verliezen. Zet dus enkel een bedrag in dat je kan missen. Zijn wij met onze 200 euro te voorzichtig en moet je onmiddellijk duizenden euro’s inleggen om echt rendement te zien? “Dat blijft je persoonlijke keuze. Of je nu 200 of 1.000 euro investeert: als de waarde van een cryptomunt met 100,00 % stijgt, haal je er rendement op.”

Hoe weet je wat je munten opbrengen?

Eens je cryptomunten aangekocht hebt, komen die terecht op je digitale portefeuille – bij ons dus in het Coinbase-platform. Daar kan je de koers van elke munt live volgen en dan kan je het verloop daarvan ook bekijken op dag-, maand- en jaarbasis. Daarbij krijg je ook het aantal procent te zien waarmee een munt stijgt of daalt, en zijn huidige waarde in euro.

Wanneer moet je ze weer verkopen?

De conclusie na een kleine week: we hebben op dit moment vier euro winst gemaakt, maar de cryptomarkt is een wispelturig beest. De voorbije dagen was het soms tien euro, soms twee. Wat nu? Is het wachten om in actie te schieten tot de volgende tweet van Elon Musk over ‘bitcoin’ of tot het volgende bedrijf beslist om ook in zee te gaan met de cryptomunt? “Het hangt ervan af wat je doelen zijn. Is het een langetermijninvestering of wil je eerder wat ’traden’ – op de markt spelen? Hoe dan ook, als je gaat ’traden’, doe het met een klein deeltje. Berg 85,00 % van je cryptomunten veilig op en gebruik 15,00 % om te ’traden’, om te investeren in kleinere coins.”

Waar kan je ermee betalen?

Daarop kent iedereen intussen het antwoord: een Tesla. Aan de huidige koers kan je een Tesla Model 3 kopen voor 1,3 bitcoin. Apple maakt ook recent bekend dat iPhone-gebruikers voortaan met bitcoins kunnen betalen via hun betalingssysteem Apple Pay. Ook bij Amazon, de Amerikaanse e-commercegigant, kan je je bestellingen betalen met bitcoin. Daarnaast zijn er tal van kleinere bedrijfjes en initiatieven die betalen via bitcoin aanvaarden.

Hoe ruil je ze om voor euro’s?

Omruilen naar ‘normaal’ geld is natuurlijk ook een optie. Maar ook hier moet je rekening houden met de transactiekosten. Het omruilen kan via de platforms. Eerst zet je de cryptomunten om naar euro’s, die je erna terugstort op je rekening.

Is het veilig?

“Hou rekening met de ongeschreven wet in de cryptowereld: 95,00 % van de traders maakt geen winst”, zegt François. “Want er zijn tal van valkuilen. Eerst en vooral zijn er oplichters die uit zijn op je geld. De cryptowereld is het wilde Westen voor oplichters, dus wees voorzichtig.” Zo zijn er nep-beurzen waar je zogezegd bitcoins kan aankopen, en heb je ook de befaamde chantagemail waarbij iemand claimt controle te hebben over je computer. Je moet dan zogezegd bitcoins sturen om de controle terug te krijgen. Ook hackers hebben tal van manieren ontwikkeld om cryptomunten te stelen.

“Voor je start op de cryptomarkt zou ik eerst en vooral een ‘hardware wallet’ aanschaffen”, zegt expert Quinten François. “Met zo’n toestel kan je je cryptomunten offline halen. Als ze op het platform blijven staan, loop je het risico dat hackers ze stelen.” Zo’n ‘wallet’ valt te vergelijken met een usb-stick, maar dan een pak veiliger.

“Daarnaast zal je ook moeten leren om je emoties onder controle te krijgen”, besluit de expert. “De markt is wispelturig. Het kan gebeuren dat de prijs de ene dag de dieperik ingaat, maar de dag erna een recordhoogte bereikt. Je moet investeren op de lange termijn en niet panikeren. En bezint eer je begint: doe je onderzoek voor je begint te investeren.”

DUJARDIN, J. Bitcoins voor dummies: zo begin je ermee. Het Laatste Nieuws, 17 februari 2021, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo