Vlaanderen gaf aan bedrijven al 1,7 miljard euro coronasteun

De Vlaamse overheid kreeg in 2020 300.000 dossiers van bedrijven voor steun. Bij 6.000 bedrijven was dat onrechtmatig of werd te veel betaald, waardoor die bedrijven de steun moeten terugbetalen.

De overheden in België grepen diep in de buidel om een faillissementsgolf bij bedrijven – zeker degene die gedwongen moesten sluiten – te vermijden. Het gros van die steun komt in de vorm van tijdelijke werkloosheidssteun, waardoor bedrijven geen lonen moeten uitbetalen. Het is de Federale Overheid die de werkloosheidssteun betaalt.

Vlaanderen leverde hoofd­zakelijk steun op bedrijfsniveau. Die diende vooral om de vaste kosten zoals huur of energie te betalen. Het grootste deel van de 1,7 miljard euro ging volgens cijfers van Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) naar de Hinderpremie. 106.341 ondernemingen kregen 1,16 miljard euro. De hinderpremie is bedoeld voor bedrijven die volledig moesten sluiten. 78.729 bedrijven kregen nog eens 236,9 miljoen euro compensatiepremie. Die premie was voor bedrijven die een stevige omzetdaling leden tijdens de eerste lockdown. Verder vloeide er nog eens 300 miljoen euro naar andere ondersteuningsmechanismes.

Het zal volgens de minister ook niet bij die 1,7 miljard blijven aangezien de programma’s al minstens tot eind februari doorlopen. De overheid heeft ook al tegen 6.081 bedrijven terugvorderingen geëist omdat ze onrechtmatig een beroep deden op steun of te veel steun kregen. In totaal gaat het om 64,45 miljoen euro.

Crevits werkt ook nog aan een soort van premie der premies, de globalisatiepremie. Die is bedoeld voor bedrijven die sinds de coronacrisis meer dan 70,00 tot 90,00 % omzetverlies leden. In de praktijk gaat het vooral om bedrijven uit de eventsector. De bedrijven krijgen ook 10,00 % van hun omzet, maar het maximumbedrag dat een bedrijf kan krijgen ligt hoger dan in de andere programma’s en kan oplopen tot 2 miljoen euro.

De ondersteuning stopt ook niet bij rechtstreekse financiële steun. Zo zijn er ook voor meer dan 600 miljoen kredietwaarborgen uitgekeerd. De handelshuurlening had tot nu toe het minst succes.

Sport en cultuur

De minister gaf ook nog eens cijfers over de ‘Voorschottenregeling Events’ waarbij de organisatoren van een sport- of cultureel event tot 60,00 % van de kosten (met een maximum tot 800.000 euro) konden compenseren wanneer het event niet doorging. 143 van dit soort events kregen in totaal 42,5 miljoen euro uitgekeerd, waarvan de kleine helft voor culturele evenementen.

En ook daar stopt het nog niet. De Vlaamse regering steekt ook nog eens 649,5 miljoen euro in allerhande andere relanceplannen zoals extra geld voor innovatie. Alles opgeteld krijg je tot nu toe al een factuur van meer dan 2,5 miljard euro. Ter vergelijking, dat is zowat de helft van de 5 miljard euro die nodig is voor de bouw van de Oosterweelverbinding, het grootste infrastructuurproject in decennia in Vlaanderen.

DECOCK, S. Vlaanderen gaf aan bedrijven al 1,7 miljard euro coronasteun. De Standaard, 8 januari 2021, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo