Belgisch ondernemersvertrouwen bodemt uit

conjunctuurindicator

D e vertrouwensbarometer van de Belgische ondernemers is in mei iets verbeterd na de klap van april. De Nationale Bank van België (NBB), die de conjunctuurenquête bij bedrijven afneemt, noemt de stijging ‘ erg bleek ’ in vergelijking met de ‘ duizelingwekkende ’ daling de maand voordien. Het niveau blijft heel laag. De barometer kwam uit op -34,4 punten, tegenover -36,1 in april. Economen hadden gerekend op een verbetering tot -29,3.

De bescheiden stijging verbergt grote verschillen tussen de verschillende deelactiviteiten. De dienstverlening aan bedrijven, die in april het diepst was gedaald, herpakte zich vrij stevig. In de andere bedrijfstakken neemt het ondernemersvertrouwen nog af of stabiliseert het. Dat laatste is het geval voor de handel. ‘Ondanks gunstiger vraagverwachtingen denken de handelaars dat ze hun bestellingen bij leveranciers de volgende drie maanden nog zullen terugschroeven’, signaleert de NBB. In de verwerkende nijverheid daalt de indicator opnieuw als gevolg van de ongunstige beoordeling van de huidige orderpositie en het voorraadpeil.

De driemaandelijkse enquête bij bedrijven naar de kredietvoorwaarden leert dat de algemene voorwaarden om een bankkrediet te verkrijgen sinds januari fors strenger zijn gemaakt, en dat voor allebedrijfstakken.

Belgisch ondernemersvertrouwen bodemt uit. De Tijd, 26 mei 2020, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo