Hema vreest ondergang door corona

De verkoop van Hema daalt fors sinds 200 winkels gesloten zijn. De warenhuisketen wil dat winkelverhuurders, leveranciers en personeel offers brengen om de keten te helpen overleven.

Het Nederlandse Hema vreest een faillissement door de coronacrisis, meldt de krant Het Financieele Dagblad (FD) op basis van interne bronnen. De keten wordt erg hard getroffen. 200 winkels in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje zijn gesloten.

De winkels in Nederland – goed voor driekwart van de omzet – zijn open, maar er zijn amper klanten. De omzet is er de voorbije weken met een derde gezakt.

Dat is ernstig, want de keten had het al moeilijk. Ze torst 750 miljoen euro schulden. Bovendien daalt de spaarpot om die schulden af te betalen. In 2018, het jaar van de recentste jaarcijfers, daalde de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) met 9,70 % naar 111,7 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard euro.

‘Als gevolg van de winkelsluitingen in ons omliggende landen en de aanhoudende omzetverliezen in Nederland valt te voorzien dat bij het aanhouden van de huidige omzetdaling binnen afzienbare periode het voortbestaan van onze onderneming in gevaar komt’, schrijft Jegen in de brief. ‘Dit kan enkel worden voorkomen of afgeremd indien wij lastenverlichtingen zoeken waar mogelijk bij onze belangrijkste zakelijke relaties, waaronder onze verhuurders.’

Het bedrijf neemt drastische maatregelen om het inkomstenverlies op te vangen. In april en mei betaalt het de verhuurders van zijn winkelpanden maar de helft van de huur. Zo spaart de keten 13 miljoen euro kosten uit.

Ook het personeel moet inleveren. Loonsverhogingen gaan voorlopig niet door, de vaste reisonkostenvergoeding wordt vervangen door een systeem waarbij alleen de werkelijke onkosten worden terugbetaald en vakantiedagen inruilen voor cash is niet meer mogelijk.

Staatshulp

De keten vraagt ook hulp aan de Nederlandse overheid. Als die akkoord gaat, kan Hema tot 90,00 % van zijn loonkosten vergoed krijgen door de overheid.

‘Alle lopende investeringen, zoals verbouwingen van winkels, zijn direct stopgezet’, zegt een filiaalmanager aan het FD. De leveranciers moeten langer wachten op hun geld en sommige orders worden teruggedraaid. ‘Er is zelfs overwogen de bestellingen van paaschocolade te annuleren.’

CARDINAELS, J. Hema vreest ondergang door corona. www.tijd.be, 2 april 2020. Geraadpleegd op 2 april 2020 via www.tijd.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo