Belg houdt betaalkaart in zijn zak

Het aantal elektronische betalingen is sterk teruggevallen. De gesloten restaurants, kappers en winkels hebben de consumptiedrift een stevige knauw gegeven.

Betaalverwerker CCV, de nummer twee op de Belgische markt, heeft de af­gelopen weken 30,00 % minder elektronische betaaltransacties geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt wellicht doordat er nu veel minder geld wordt uitgegeven in de horeca en de detailhandel. De gesloten restaurants, cafés, winkels en kapperszaken hebben de consumptiedrift een stevige knauw gegeven.

Ceo Dimitri Beck van CCV-België ziet een combinatie van twee factoren. Veel van zijn klanten met een betaalterminal zijn gesloten, waardoor het aantal trans­acties is terug­gevallen. Ook is er een verschuiving van cash naar elektronisch en vooral contactloos betalen. Zonder die laatste evolutie zou de terugval nog groter zijn.

Limiet verhogen

De plotse afkeer van cash heeft in sommige sectoren het elektronische betaalverkeer zelfs een opstoot gegeven. ‘Bij bakkers en slagers is het aantal transacties duidelijk gegroeid’, zegt Beck. ‘Bij apotheken is er zelfs sprake van een verdubbeling.’ Vooral de cashloze trans­acties zijn spectaculair gegroeid. Het voordeel daarvan is dat de klant geen toetsen hoeft aan te raken om zijn of haar pincode in te voeren. Via opper­vlakten die door verschillende mensen worden aangeraakt, kan het nieuwe coronavirus makkelijk worden overgedragen. Veel winkels zijn daarom al overgeschakeld op verplicht contactloos betalen. Beck is daarom ook vragende partij voor het verhogen van de betaallimiet bij contactloos betalen van 25 naar 50 euro. In Nederland is dat al door­gevoerd, Groot-Brittannië en Ierland volgen binnenkort.

Beck ziet ook een sterke groei in de vraag naar mobiele betaaloplossingen, bijvoorbeeld door restaurants die overgeschakeld zijn op maaltijdbezorging of -afhaling. De cijfers van CCV slaan op een deel van de Belgische betaalmarkt. Het bedrijf claimt een marktaandeel van 20 à 25 procent en 30 procent bij kmo’s en zelfstandigen.

‘De juiste impact van de crisis kennen we over enkele weken. Maar dat er minder transacties zullen zijn, is duidelijk’, zegt Beck. Hij vermoedt dat de corona­crisis een blijvende invloed zal hebben op het betaalgedrag van de Belgen. De schaarse winkels die nog geen elektronisch geld aanvaarden, zullen versneld overschakelen nu cash geld als een trans­missiekanaal voor ziektekiemen wordt gezien. ‘In tijden van crisis heeft elektronisch betalen zijn nut: het is efficiënt en hygiënisch’.

MOOIIJMAN, R. Belg houdt betaalkaart in zijn zak. De Standaard, 30 maart 2020, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo