Oeso somber over wereldeconomie

De Oeso verwacht dat de wereldeconomie dit jaar 0,50 % minder zal groeien vanwege het coronavirus. In een extremer scenario zou de groei zelfs halveren.De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is de eerste van de grote internationale instellingen die een raming maakt van de impact van het nieuwe coronavirus. De titel van het rapport ‘Coronavirus: de wereldeconomie in gevaar’ laat weinig aan de verbeelding over. De wereldwijde groei zou door het virus van 2,90 naar 2,40 % terugvallen. Dat is het laagste cijfer sinds 2009, toen de wereldeconomie met 0,50 % kromp. In het basisscenario verwacht de Oeso vooral een vertraging in China in het eerste kwartaal en slechts een beperkte uitbraak van het virus in de rest van de wereld.

De Parijse organisatie berekende ook een veel minder gunstig scenario, waarbij het virus niet zo snel onder controle raakt en zich op grote schaal verspreidt in de rest van Zuidoost-Azië, de VS en Europa. In dat geval zou de groei in de wereld terugvallen met 1,50 %.

Om een idee te geven wat zo’n vertraging in absolute aantallen betekent: het wereldwijde bbp bedroeg vorig jaar 86.600 miljard dollar. 0,50 % minder groei is het equivalent van 433 miljard, of ongeveer alle toegevoegde waarde die België in een jaar produceert. 1,50 % minder groei zou liefst 1.299 miljard dollar wegvegen.

groei bbp

Thais toerisme

De grootste economische klap is voor China, dat de groei ziet terugvallen van 6,10 % vorig jaar tot 4,90 % in 2020. Vooral het eerste kwartaal zou heel zwak zijn. Landen die sterk verweven zijn met de Chinese economie zoals Japan, Zuid-Korea en Australië, delen in de klappen. Het rapport verwijst ook naar het grote verschil tussen China ten tijde van sars in 2002 en het China van de corona-epidemie. In 2002 was het land economisch gesproken nog klein, terwijl het nu een reus is, goed voor 17,00 % van de wereldeconomie. Meer dan de helft van alle aluminium of koper belandt bijvoorbeeld in China. De Oeso voorziet dus ook een stevige duik in de markt van grondstoffen. Voor landen als Thailand, Nieuw-Zeeland en Australië heeft het wegblijven van Chinese toeristen serieuze negatieve gevolgen. In Thailand is het toerisme uit China alleen al goed voor 3,00 % van het bbp.

Coulant voor Italië

De denktank pleit in zijn rapport voor een karrenvracht maatregelen om de economische impact van het virus in te dammen. Zo moeten overheden in alle ­(financiële) middelen voorzien die de medische diensten nodig hebben om de uitbraak te bestrijden. Centrale banken moeten indien nodig extra liquiditeit in de banken pompen, opdat zij uitstel van betaling kunnen geven aan bedrijven die te fel getroffen worden door het virus. Zo niet dreigt een cascade aan faillissementen, zeker bij (Chinese) kmo’s. De Oeso vraagt ook aan de overheden dat ze de ‘automatische stabilisatoren’ laten werken, oftewel mechanismen die de gevolgen van economische terugval afzwakken. Regimes van tijdelijke werkloosheid of steun van overheden aan getroffen sectoren kunnen bijvoorbeeld de gevolgen inperken. De Europese Commissie moet in de beoordeling van de begroting van de lidstaten wat coulanter zijn voor getroffen landen als Italië. Ten slotte pleit de Oeso er ook voor dat overheden extra investeren in infrastructuur, wat als een stimulus kan werken voor de noodlijdende economie.

De centrale banken lijken de boodschap begrepen te hebben. De Bank of Japan en de Bank of England lieten weten dat ze de ­‘financiële en monetaire stabiliteit’ zullen garanderen. Tokio vatte de koe bij de horens en zal 500 miljard yen (4,6 miljard dollar) aan liquiditeiten in het systeem pompen. De Amerikaanse Federal Reserve liet vrijdagavond in een ultrakorte mededeling weten dat ze ‘de beschikbare instrumenten zal inzetten om gepast de economie te ondersteunen’. Marktanalisten verwachten dat de Fed de beleidsrenten van 1,75 procent de komende weken zal verlagen. Het vooruitzicht op die stimuli stopte alvast in Europa de forse beurs­correctie van vorige week.

DECOCK, S. Oeso somber over wereldeconomie. De Standaard, 3 maart 2020, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo