VS en China ondertekenen handelsbestand

Beeld 2020-01-16 om 10.33.41
Met de ondertekening van een minideal hebben de VS en China het bestand in hun bijna twee jaar oude handelsoorlog geformaliseerd. Maar het akkoord is vaag en broos. En de volgende strijd dient zich al aan: die tegen de Chinese techreus Huawei.

Als een man van de actie en historische deals. Zo presenteert Donald Trump zich graag aan de wereld. De Amerikaanse president was gisteren dan ook erg in zijn nopjes. Net geen twee jaar nadat hij zijn Chinese evenknie Xi Jinping de oorlog verklaard had op handelsvlak, zette hij ‘na harde, eerlijke en open discussies’ samen met de Chinese vicepremier Liu He zijn krabbel onder een minideal. ‘Vandaag zetten we de fouten uit het verleden recht en zetten we een grote, ongeziene stap op weg naar een eerlijkere handel met China’, poneerde Trump.

In een 94 pagina’s tellend document zetten de grootste economieën ter wereld de krijtlijnen uit voor die nieuwe relaties. De VS beloven invoertarieven op een deel van de Chinese import te halveren. Geplande heffingen op een resem Chinese consumentengoederen gaan in de koelkast.

In ruil bedong Washington toezeggingen van de Aziatische reus. ‘China gooit zijn financiële sector open voor Amerikaanse banken en verzekeraars’, stelde Trump. Daarnaast mogen de machthebbers in Peking van Amerikaanse bedrijven die in China zaken willen doen niet langer eisen dat ze hun technologie delen met Chinese ondernemingen en moeten ze de strijd opvoeren tegen de diefstal van patenten, merken en copyright.

Ten slotte verplicht de minideal China de volgende twee jaar meer Amerikaanse producten in te voeren. ‘Het gaat om 200 miljard dollar extra in vergelijking met 2017 (het jaar voor het handelsconflict begon, red.)’, zei Trump. De landbouw-, de energie-, de dienstensector en de verwerkende nijverheid mogen zich verheugen op extra bestellingen uit Peking.

Het handelsbestand stelde de financiële markten gerust. Maar voor overdreven optimisme of euforie lijkt weinig reden. De minideal is op meerdere punten vaag. Analisten vragen zich bovendien af of de cijfers die in het akkoord staan realistisch zijn. ‘China importeerde in 2017 voor 186 miljard dollar Amerikaanse producten. Dat cijfer moet met 200 miljard dollar omhoog in de volgende twee jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van meer dan 30,00 %’, merkte Derek Scissors van het American Enterprise Institute op. Hij vreest dat de Chinezen dat nooit kunnen waarmaken.

Met de minihandelsdeal zijn de plooien tussen de VS en China ook niet gladgestreken. Pas in een tweede fase van de onderhandelingen komen cyberveiligheid of de subsidies die Peking Chinese bedrijven toestopt, aan bod. Wanneer dat overleg begint, is onduidelijk. China hoopt dat overleg over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit najaar te tillen in de hoop dat Trump van het toneel verdwijnt.

De kans dat de spanningen in de tussentijd wegebben, is klein. Politici in de VS lopen zich al warm om de technologische strijd met China, vooral met Huawei, op te voeren. Met extra exportrestricties hopen ze de Chinese techreus, die ze verdenken van spionage voor de overheid, de duimschroeven aan te draaien.

DIERCKX, L. VS en China ondertekenen handelsbestand. De Tijd, 16 januari 2020, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo