mens en samenleving logo

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – december 2019

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in december 0,90 % ten opzichte van 0,40 % in november. De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in december 1,50 %.
De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand december bedraagt 0,80 % ten opzichte van 0,40% in november.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn tabak, restaurants, cafés en gelijkaardige diensten en buitenlandse reizen.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hadden op de inflatie waren gas, elektriciteit, groenten en huisbrandolie.
  • Eurostat zal op 17 januari de geharmoniseerde consumptieprijsindex van december voor de EU-landen publiceren.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in december 0,90 % tegenover 0,40 % in november. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 0,80 % in december tegenover 0,30 % in november. Het inflatieverschil tussen de HICP en de HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op motorbrandstoffen en tabak. Met deze prijsstijgingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

inflatie

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in december gemeten voor “Alcoholhoudende dranken en tabak” (3,10 %). De laagste inflatie wordt opgemeten voor de groep “Huisvesting, water en energie” (-1,60 %).

De hoofdgroepen die in december de grootste positieve impact hebben op de inflatie zijn “alcoholhoudende dranken en tabak”, “vervoer”, “recreatie en cultuur” en “hotels, cafés en restaurants” en “diverse goederen en diensten”, telkens met 0,1 procentpunt. De grootste negatieve impact op de inflatie wordt gerealiseerd door “Huisvesting, water en energie” met -0,5 procentpunt.

Beeld 2020-01-16 om 15.15.49

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – december 2019. statbel.fgov.be, 15 januari 2020. Geraadpleegd op 16 januari 2020 via statbel.fgov.be

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers