China en VS sluiten eerste deal

Na anderhalf jaar handelsconflict

De Verenigde Staten en China hebben een eerste stap gezet naar het einde van hun handelsconflict. Ze hebben een deal waarbij de VS de importheffingen gedeeltelijk terugschroeven, terwijl China belooft de deur veel meer open te zetten voor goederen ‘Made in the USA’.

‘Een geweldige overeenkomst.’ Zo kondigde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag via een tweet in zijn vertrouwde stijl aan dat de Verenigde Staten en China een eerste stap hebben gezet om een eind te maken aan hun handelsconflict dat al anderhalf jaar aan de gang is.

Volgens president Trump hebben de Chinezen ingestemd met meerdere structurele veranderingen en massale aankopen van landbouw- en industrieproducten, energie en ‘nog veel meer’.
Langs Amerikaanse kant worden de invoerrechten op Chinese producten voor een deel teruggeschroefd.

Het zou inhouden dat de VS in extremis zouden afzien van het taxeren van nog eens 156 miljard dollar Chinese goederen zoals smartphones en speelgoed tegen 15,00 %. De invoering ervan stond geprogrammeerd voor nu zondag. Trump zelf liet weten dat voor een ander deel van de Chinese import in de VS – ter waarde van 120 miljard dollar – het invoertarief gehalveerd wordt van 15,00 naar 7,50 %.

Het betekent nog niet dat de Amerikanen volledig ontwapenen. Zo’n 250 miljard dollar aan Chinese invoer blijft onderworpen aan een invoerheffing van 25,00 %, verzekerde de Amerikaanse president.

Al weerklonk terzelfder tijd vanuit de Chinese hoofdstad Peking dat ze uitgaan van een verdere inkrimping van de invoerheffingen. De Chinese viceminister van Financiën wond er geen doekjes om dat dit voor zijn land een topprioriteit is.

De Chinezen maken zich sterk dat het eerste handelsakkoord de weg vrijmaakt voor bedrijven in de VS om meer producten te verkopen in hun land. Hoe groot die aankopen zullen zijn, is nog niet duidelijk. In oktober, toen de eerste signalen kwamen dat de VS en China aan het onderhandelen waren over het bijleggen van hun handelsconflict, had president Trump het nog over 40 à 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten die op de Chinese markt afgezet gingen worden. Maar die bedragen werden vrijdag bij de bekendmaking van het eerste akkoord niet meer herhaald. ‘De bekendmaking van de bedragen is voor later’, verklaarde een van de Chinese toponderhandelaars, viceminister van Handel Wang Shouwen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer hield het op ‘substantiële’ aankopen door de Chinezen.

Behalve de inkrimping van de invoerrechten en het openzetten van de Chinese markt voor Amerikaanse producten bevat de deal ook ontwerpakkoorden over de bescherming van intellectuele eigendom, uitwisseling van technologie, de wisselkoersen en de behandeling van handelsgeschillen. Maar daarover wilden beide kanten weinig of niets kwijt omdat ‘het vertaalwerk en de wettelijke aftoetsing’ nog niet rond zijn.

Cybercriminaliteit

Het bleef vrijdag dan ook gissen hoever het eerste handelsakkoord tussen de twee grootste economieën van de wereld dan wel gaat. Trump zelf probeerde de aandacht te verleggen door te verzekeren dat hij geen gras laat groeien over onderhandelingen om verdere handelsafspraken te maken te maken. ‘Ik ben niet van plan om te wachten tot na de verkiezingen van 2020’, tweette hij.

Pijnpunten voor de Amerikanen waarrond het stil bleef, zijn de manier waarop de Chinese overheid het bedrijfsleven subsidieert en de beteugeling van cybercriminaliteit.
Die onduidelijkheid leidde ook tot gemengde reacties op de financiële markten. Zo ging de Amerikaanse beurs eerst hoger, waarbij intraday records werden gebroken, maar de koerswinst van de Dow Jones, veruit de belangrijkste beursindex in de VS, was vrijdagavond zo goed als volledig weggesmolten.

SERTYN, P. China en VS sluiten eerste deal. De Standaard, 14 december 2019, E2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo