Nieuwbouw stuurt huurprijzen hoger

Huren 5,00 % duurder dan vorig jaar

De huurprijzen in Vlaanderen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar met 5,30 % gestegen, beduidend meer dan de inflatie (+1,50 %). De prijsstijgingen zijn vooral te verklaren door de vele nieuwbouwappartementen.

Wie in de eerste zes maanden van dit jaar op de privéhuurmarkt een huurcontract voor een woning afsloot, betaalt maandelijks gemiddeld 765 euro. Dat blijkt uit de cijfers van CIB, de grootste beroepsorganisatie voor de Vlaamse vastgoedmakelaars, die De Tijd kon inkijken. De cijfers zijn gebaseerd op alle 15.000 huurcontracten die hun leden- makelaars afsloten.

De huurprijzen van appartementen, goed voor twee derde van de privéhuurmarkt, gingen 5,30 % omhoog. Voor vrijstaande woningen is de stijging hoger (+8,30 %), voor halfopen bebouwingen (+3,40 %) en rijhuizen veel bescheidener (+3,00 %).

De prijsstijging geldt niet noodzakelijk voor de hele huurmarkt, zegt Sien Winters, woonexperte bij HIVA en coördinatrice voor Woonpunt Vlaanderen. Ze is gebaseerd op woningen verhuurd door makelaars, 40,00 % van de markt. Die woningen bevinden zich meestal in het midden- en het hogere segment, waar de kwaliteit door de vele nieuwbouw de jongste jaren sterk is verbeterd.

Tegenover de duidelijke kwaliteitsverbetering aan de bovenkant van de markt blijft een groot deel van de privéhuurwoningen van ondermaatse kwaliteit. ‘De vraag is hoe de huurprijs zich ontwikkelt in dat segment, waar veel gezinnen met lagere inkomens op aangewezen zijn. Zij hebben het nu al moeilijk om de huur te betalen’, zegt Winters.

Antwerpen is de duurste centrumstad in Vlaanderen om te huren. Voor een appartement betaal je er gemiddeld 1.064 euro per maand. Het is ook de stad met veruit de grootste prijsstijging. Die heeft te maken met de vele nieuwbouw, maar ook met de woondruk.

Leuven, Mechelen, Gent en Hasselt vervolledigen de top vijf. Alleen in Mechelen daalde de gemiddelde huurprijs voor een appartement. In Turnhout en Aalst ligt de gemiddelde prijsstijging lager dan de inflatie.

De prijsstijging van de huurprijzen die het CIB opmerkt, ligt een stuk hoger dan in het verleden. Gemiddeld bedroeg die 1,00 à 1,50 % per jaar boven op de inflatie, blijkt uit onderzoek van Woonpunt Vlaanderen. Winters verwacht de komende jaren een verdere stabiele stijging van de huurprijzen, licht boven de inflatie.

LUYSTERMAN, P. Nieuwbouw stuurt huurprijzen hoger. De Tijd, 11 september 2019, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo