Made in China wordt Made in Vietnam

De handelsoorlog tussen de VS en China weegt op de wereldeconomie. Maar het escalerende conflict geeft andere Aziatische landen rugwind. Voorlopig althans.

‘Made in Vietnam’ verovert de Amerikaanse markt. In mei voerden de Verenigde ­Staten 72,00 % meer producten uit het Aziatische land in dan in mei vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Vietnamese douane, waarover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal ­bericht. Alleen: veel van die ­goederen zijn vooral geproduceerd in China. ‘Made in China’ dus.

Tegenover een jaar geleden voert China ondertussen 81 ,00 % meer goederen uit naar Vietnam. Daar krijgen veel van die producten, zoals smartphones of laptops, een nieuw label ‘Made in Vietnam’, om vervolgens op een schip naar de VS getransporteerd te worden. Het doel is om de hoge importtarieven (25,00 %) te omzeilen die de VS op veel Chinese producten heffen. Volgens de Vietnamese douane gebeurt dit nu vooral met staal, elektronica en meubels. Ook in landen als Thailand en Maleisië worden dergelijke pitstops gemaakt.

Heffingen omzeilen

Nu de handelsoorlog verder ­escaleert en Trump nieuwe importheffingen op Chinese producten heeft aangekondigd, zullen waarschijnlijk nog meer producenten op crea­tieve wijze de heffingen trachten te ontlopen. Daarbij bewandelen sommigen de dunne lijn tussen ­legaal en illegaal.

Een vracht van boot naar boot verladen om heffingen te om­zeilen, is tegen de wet. Om een ‘Made in’-label te mogen dragen, moet een bepaald percentage van een product ook effectief in het land worden gemaakt. Maar door kleine aanpassingen te doen, wordt het voor douanediensten al een pak moeilijker om exact te ­bepalen waar een product werd gefabriceerd. Dat er jaarlijks elf miljoen con­tainers uit Vietnam de VS binnenkomen, maakt het nog ingewikkelder, merkt The Wall Street Journal op.

Zowel de Amerikaanse overheid als Vietnam doet inspanningen om de praktijk te beteugelen. Wie gesjoemel met goederen meldt, kan in de VS een beloning opstrijken van 15,00 tot 30,00 % van de waarde van de in beslag ­genomen goederen. Bedrijven die de importheffingen omzeilen, ­mogen ook stevige boetes verwachten.

Productie verplaatst

Volgens Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC en professor ­internationale economie aan de KU Leuven, gaat het alsnog om een beperkt fenomeen. ‘Maar we zien wel dat de productie zich, ­mede door de handelsoorlog tussen China en de VS, verplaatst in de regio in Zuidoost-Azië.’

Een groeiende groep bedrijven neemt het zekere voor het onzekere en haalt zijn productie uit ­China weg wegens de Amerikaanse heffingen. Dat getuigt ook ­Thomas Baert, de West-Vlaamse eigenaar van de Chinese vloer­bekledingsproducent CFL, die naar de VS en Europa exporteert. Hij verkaste de voorbije maanden drie Chinese fabrieken, vertelde hij gisteren in De Tijd: twee naar Vietnam, een naar Taiwan. ‘Je ziet de productie verschuiven vanuit China naar andere Aziatische landen. Voor minder kapitaalintensieve sectoren, zoals textiel, is dat redelijk makkelijk.’

De Japanse elektronicareus Sharp kondigde vorige week nog aan dat het zijn plannen ­geschrapt heeft om in China schermen te produceren voor de Amerikaanse markt. Het zal een nieuwe fabriek bouwen nabij Ho Chi Minh-stad in Vietnam.

Winnaar van handelsoorlog

Vietnam wordt daarom al een tijdje bestempeld als een van de ‘winnaars’ van de handelsoorlog. Terwijl de grote Aziatische landen meegesleurd worden in het conflict en hun export zien dalen, stijgt de export uit Vietnam. Ook de buitenlandse investeringen in het land toppen. In de eerste vijf maanden stegen de geïnvesteerde bedragen met 69,00 % ten ­opzichte van vorig jaar.

Maar het ‘succes’ van Vietnam is ook Donald Trump niet ontgaan en zou zich tegen het land kunnen keren. De Amerikaanse president zei onlangs dat ‘bijna geen enkel land’ meer misbruik maakt van de VS, en verwees naar het grote ­handelsoverschot van het land.

In de marge van de laatste G20-top, in juni, zou Vietnam de Amerikanen ook hebben beloofd dat het de strijd tegen illegale ‘Made in Vietnam’-labels zal opvoeren, meldde de Chinese krant The ­Global ­Times. Het land vreest anders het volgende doelwit van Trumps handelsoorlog te worden.

DELBEKE, K. Made in China wordt Made in Vietnam. De Standaard, 7 augustus 2019, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo