Lichte groeiversnelling kan rem zetten op nieuwe stimulus ECB

De economische groei in de eurozone is in februari voor het eerst in zes maanden gestegen. Dat verkleint de kans dat de Europese Centrale Bank al in maart een extra stimulus lanceert.

PMI indicatoren

Er is voor de Europese economie misschien licht aan het einde van de tunnel. Dat is het belangrijkste resultaat van de maandelijkse enquête van het onderzoeksbureau IHS Markit bij de aankoopdirecteurs van 5.000 Europese bedrijven.

Na een groeivertraging van vijf maanden trekt de groei in de eurozone eindelijk een beetje aan. De PMI-indicator, een maatstaf voor de groei van de privésector, stijgt in februari met 0,4 punt naar 51,4 punten. Economen hadden een minieme verbetering tot 51,1 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit, onder 50 punten signaleert ze een krimp.

‘De stijging van de PMI-indicator betekent niet dat de bezorgdheid over de groei voorbij is’, waarschuwt ING-econoom Bert Colijn. ‘De industriële activiteit daalt voor het eerst in bijna zes jaar.’ Dat is vooral het geval in Duitsland. ‘De bestellingen van de Duitse auto-industrie zijn zwak en de orders vanuit China blijven teleurstellend.’

De geringe groei van de Europese economie is dus uitsluitend te danken aan de dienstensector. In Frankrijk lijkt de impact van de gele hesjes op de economische groei te verminderen, wat hoopgevend is.

‘De economie van de eurozone blijft dicht bij stagnatie’, zegt Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit. ‘De enquête suggereert dat de economische activiteit in het eerste kwartaal wellicht met niet meer dan 0,10 % zal groeien.’

De zwakke groei in de eurozone zet de Europese Centrale Bank (ECB) onder druk om extra stimulus aan te kondigen. Beleggers kijken nu al uit naar de ECB-vergadering van 7 maart. De centraal bankiers beoordelen dan op basis van nieuwe economische vooruitzichten of de groeivertraging tijdelijk is of langer zal duren.

Meerdere bestuurders, onder wie de hoofdeconoom Peter Praet, signaleerden al dat ze over twee weken nieuwe maatregelen bespreken. De gisteren gepubliceerde notulen van de vergadering van 24 januari bevestigen dat.

‘Hoewel overhaaste beslissingen niet wenselijk zijn, moeten de technische analyses van toekomstige liquiditeitsoperaties snel vooruitgang boeken’, staat in de notulen. Dat is een verwijzing naar de mogelijkheid om extra langlopende leningen te verstrekken aan de banken.

De uitspraken van verscheidene ECB-bestuurders hebben geleid tot de speculatie dat Frankfurt op 7 maart extra stimuli aankondigt. Het is echter mogelijk dat de centrale bank het geduld van de markten op de proef stelt.

‘De economische toestand in de eurozone is niet ernstig genoeg voor de ECB om al op de vergadering van maart een snelle verandering van het beleid aan te kondigen’, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. Hij verwijst naar de lichte stijging van de PMI-indicator. ‘Wij verwachten dat de ECB haar comités vraagt om opties voor te bereiden en pas actie aankondigt op de vergadering van april.’

VERVENNE, W. Lichte groeiversnelling kan rem zetten op nieuwe stimulus ECB. De Tijd, 22 februari 2019, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo