Biocartis tankt met vingers in de neus 55 miljoen bij

De diagnostica-expert Biocartis heeft met gemak 55 miljoen euro opgehaald, 10 miljoen meer dan gepland. Het geld gaat naar de verdere ontwikkeling van het minilabo Idylla, vooral in de Verenigde Staten.

Biocartis, dat minilabo’s en tests voor een snelle diagnose ontwikkelt, haalde de 55 miljoen euro in enkele uren op. Dat gebeurde via een versnelde procedure, waarbij de begeleidende banken op ‘speed dial’ hun contacten naar hun interesse voor de kapitaalronde polsen. Die banken zijn Berenberg, KBC en Kempen.
De operatie was voorbehouden voor grote beleggers. Met zo’n private plaatsing kunnen bedrijven sneller schakelen. Een uitgifte voor kleine beleggers vergt een prospectus en een intekenperiode. Die procedure duurt al snel een paar maanden in plaats van een paar uur. De keerzijde is dat kleine beleggers door de extra aandelen hun belang zien verwateren.

Biocartis haalde het beoogde bedrag heel vlot op. Meer nog, in de loop van de namiddag werd dat bedrag, door de grote vraag, met ruim een vijfde opgetrokken naar 55 miljoen euro. Uiteindelijk kon Biocartis precies 5 miljoen aandelen aan de man brengen tegen 11,10 euro per stuk. Die prijs is een korting van precies 1 euro of 8,00 % op de recentste beurskoers: 12,10 euro. Het aantal uitstaande aandelen stijgt met bijna een tiende naar 56,36 miljoen stuks.

Biocartis gebruikt het opgehaalde geld voor de ontwikkeling van het minilabo Idylla, een hogere productiecapaciteit voor de testkits en de verkoop en marketing ervan. De uitbouw van de commerciële organisatie op de belangrijke Amerikaanse markt is daarbij cruciaal.

De timing van de kapitaalronde is niet toevallig. Sinds begin dit jaar steeg de beurskoers 18,00 %. Die positieve trend werd ingezet na de publicatie van sterke resultaten, waaruit vooral bleek dat het bedrijf in 2018 meer labo’s dan verwacht aan de man wist te brengen. Biocartis installeerde 326 Idylla-zaklabo’s, een pak meer dan de beoogde 300 stuks. Daardoor heeft het nu wereldwijd 970 zaklabo’s geïnstalleerd.

Dat cijfer is belangrijk: Biocartis moet met Idylla zo snel mogelijk een zo groot mogelijk ecoysteem uitbouwen. Hoe meer hardware Biocartis aan ziekenhuizen weet te slijten, hoe meer recurrente inkomsten het diagnosebedrijf kan halen uit de verkoop van patronen om tests uit te voeren.

Biocartis kondigde recentelijk ook aan dat het samen met Genomic Health, de wereldleider in genetische diagnosetests, een test voor borstkanker op de Europese markt zal brengen. Die zal de technologie van Biocartis gebruiken. Bovendien nam het Mechelse bedrijf begin dit jaar een nieuwe fabriek van 460 m2 in gebruik in Mechelen. Die kan 1 miljoen testkits per jaar produceren, wat neerkomt op één testkit elke twaalf seconden. Het productievolume van Biocartis lag tot nog toe op 200.000 à 250.000 stuks.

Biocartis is het eerste bedrijf op Euronext Brussel dat dit jaar bij de beleggers aanklopt. Waarschijnlijk volgt Aedifica snel. De ambitieuze vastgoedgroep realiseerde eind vorig jaar haar grootste overname ooit: net geen half miljard euro voor 93 Britse rusthuizen.

SEPHIHA, M. Biocartis tankt met vingers in de neus 55 miljoen. De Tijd, 24 januari 2019, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo