Muntjes van 1 en 2 cent gaan eruit

Handelaars worden vanaf 1 december verplicht om cashbetalingen af te ronden naar 0 en 5 cent. Met muntjes van 1 en 2 cent betalen mag nog wel. Maar doordat handelaars ze niet meer teruggeven, zullen de muntjes in onbruik raken.

Over een jaar worden de stukjes van 1 en 2 cent grotendeels overbodig. Handelaars worden vanaf 1 december 2019 verplicht de eindbedragen aan de kassa af te ronden tot op 0 of 5 cent voor wie met cash betaalt. Een wetsontwerp van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) daarover werd door de ministerraad goedgekeurd.

Over het nut van de kleinste ‘rosse’ centjes wordt al langer gediscussieerd. Consumenten potten ze te vaak thuis op, waardoor er onlangs zelfs een tekort ontstond bij de handelaars.

Het totaalbedrag kan naar boven maar ook naar beneden afgerond worden. Een kassaticket van 14,32 euro bijvoorbeeld wordt afgerond tot 14,30 euro. En 19,99 euro wordt 20 euro.

De consument zal gemiddeld evenveel betalen als zonder afronding, beklemtoont Peeters. In Nederland en Finland, waar al langer afgerond wordt, blijken de prijzen niet gestegen te zijn.

Niet verplicht voor elektronische betalingen

Belgische handelaars konden al sinds 2014 vrijwillig kiezen voor afronden, maar dat werd tot nu toe weinig gedaan. Voor elektronische betalingen verandert er niets. De handelaars kunnen dergelijke betalingen ook afronden, maar dat wordt niet verplicht.

‘Eindelijk’, reageren de ondernemersorganisatie Unizo en de beroepsvereniging Buurtsuper.be. ‘We ijveren hier al elf jaar voor.’ Zij zullen de handelaars aanmoedigen om de afronding ook toe te passen op elektronische betalingen.

Muntjes van 1 en 2 cent gaan eruit. De Standaard, 2018-11-24, E3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo