Prijs voor babysit zakt tot 5,5 à 8 euro per uur

Het tarief voor een babysit is dit jaar met 13 procent gedaald, stelt boekings­platform Yoopies.be

Volgens Yoopies bedraagt de gemiddelde kostprijs voor een uurtje babysitten dit jaar € 7,45. Maar er zijn grote verschillen tussen de provincies, aldus het platform, dat claimt meer dan 50.000 (occasionele) kandidaat-babysitters in voorraad te hebben.

Zo betaalt u in Brussel het meest – € 8,06 per uur – voor een babysit, terwijl dat in Oost-Vlaanderen slechts € 6,93 is. De grote toeloop van nieuwe babysitters heeft de prijzen volgens het onlineplatform dit jaar in ieder geval met gemiddeld 13,00 % doen zakken.

Bij de Gezinsbond ligt de situatie helemaal anders. Hier geldt over het hele land een uniform tarief van € 5,5 per uur, waarvan € 4,00 voor de babysitter zelf en € 1,5 voor de verzekering en de administratieve verwerking van de boeking door de lokale afdeling van de Gezinsbond.

Volgens woordvoerder Kurt Jacobs ‘neemt de druk toe’ om het uurtarief van € 4,00 op te trekken.

Belastingen?

Opgelet: tieners die wat bijverdienen door te babysitten, moeten die inkomsten altijd aangeven bij de fiscus, in een eigen aangifte. Ook als het maar om een paar honderd ­euro gaat. De kans dat ze op dat geld ook effectief belastingen moeten betalen, is ongeveer nul, zegt Francis Adyns, woordvoerder van Financiën. ‘Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten van 2018) geldt er een minimale belastingvrije som van € 7 430,00.’ Dat komt overeen met meer dan duizend uur babysitten, of een heel jaar lang meer dan twee uur per dag.

Prijs voor babysit zakt tot 5,5 à 8 euro per uur. De Standaard, 2018-09-06, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo