mens en samenleving logo

Pookt Trump handelsoorlog met China op?

De VS staan op het punt import­heffingen van 10,00 % te leggen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

De Amerikaanse president Donald Trump draait China de duimschroeven verder aan. Dat is tenminste de verwachting van Amerikaanse media. Volgens hen zullen de VS deze week met nieuwe importheffingen komen op liefst 200 miljard dollar aan Chinese goederen, schrijft de Wall Street Journal.

De tarieven zouden in november van kracht worden, op tal van producten. Van tonijn en zalm over autobanden, matrassen en handtassen tot componenten van telecomproducten en tv-schermen. Volgens de krant wil de Amerikaanse overheid een extra hefboom creëren die ze kan gebruiken bij handelsgesprekken tussen de VS en China later deze maand. De VS zeggen dat Amerikaanse bedrijven te zeer gedwongen worden om kostbare technologie af te staan aan Chinese partners. En Trump eist ook dat de Chinezen hun handelsoverschot met de VS van 375 miljard dollar indammen.

‘Heffingen hebben de VS in een bijzonder gunstige onderhandelingspositie gebracht’, tweette de president gisteren nog. Volgens Trump leverde het Amerika miljarden op, terwijl ‘stijgende kosten amper opvielen’.

Maar daarmee is lang niet iedereen het eens. Zo lijden onder meer Amerikaanse landbouwers sterk onder tegenmaatregelen die Peking instelde toen Trump eerder importheffingen tegen China invoerde. De problemen werden zo groot dat de Amerikaanse overheid met een hulpfonds voor de getroffen boeren op de proppen moest komen.

En ook deze keer lijkt Trump wel degelijk te beseffen dat bijkomende heffingen de Amerikanen ook pijn zullen doen. Aanvankelijk werd er gesproken van heffingen van 25,00 %, maar dat werd intussen teruggebracht naar 10,00 %. Naar verluidt om de consument vlak voor de cadeautjesgekke eindejaarsperiode niet te hard in zijn portefeuille te raken.

Apple heeft al laten weten dat dat best kan gebeuren. Het liet verstaan dat zijn producten, die in China worden gemaakt, duurder zullen worden voor de Amerikaan. Trump zei daarop dat Apple zijn iPhones dan maar in de VS moet produceren.

Daarom liggen nieuwe importheffingen ook in de VS zelf moeilijk. Omdat ze de modale Amerikaan raken, en dat terwijl er binnenkort spannende Congresverkiezingen aankomen, waarbij Trumps Republikeinse partij wel eens de controle zou kunnen verliezen.

China boos

Samen met de eerdere heffingen van 25,00 % op 50 miljard aan Chinese goederen, die Trump afgelopen zomer invoerde, komt het totaal erop neer dat de helft van alle Chinese import in de VS aan heffingen wordt onderworpen.

Het mag niet verbazen dat China dat niet over zijn kant laat gaan. Zo is het best mogelijk dat de handelsgesprekken van hooggeplaatste Chinese diplomaten met de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin volgende week niet zullen doorgaan. ‘China zal niet onderhandelen met een geweer tegen de slaap’, stelde een diplomaat aan de WSJ.

In elk geval zal China terugslaan. Eerder liet het al weten dat een nieuw rondje importheffingen van Trump zal leiden tot Chinese heffingen op 60 miljard aan Amerikaanse goederen, van vloeibaar gas tot vliegtuigen.

Ook zou China exportbeperkingen kunnen opleggen, waarbij het bepaalde goederen die noodzakelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven, niet meer levert.
Schieten op China is een van Trumps stokpaardjes, maar tal van instanties, van talloze economen tot het IMF, waarschuwen er almaar meer voor. Een handelsoorlog zou de economische voorspoed die de VS momenteel kennen, kunnen fnuiken.

Volgens de laatste berichten zou Trump zijn plannen gisteravond voorstellen na de sluiting van de beurzen in de VS – na het ter perse gaan van deze krant.

Pookt Trump handelsoorlog met China op? De Standaard, 2018-09-18, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers