Kroost kost elke maand 918 euro

Hoeveel kost een kind nu echt? Moeilijke vraag, want het antwoord hangt ook af van hoeveel je zelf kan en wil besteden. Gemiddeld spenderen Vlaamse gezinnen 918 euro per maand aan hun kroost.

September is een moeilijke maand voor veel gezinnen. Kinderen hebben nieuwe kleren en schoenen nodig na hun groeispurt in de zomermaanden, de schoolboeken moeten worden betaald en ook het inschrijfgeld voor sport en andere hobby’s.

‘Ik heb deze maand al 700 euro uitgegeven voor de hobby’s van onze dochters’, zegt Evelien Ka–yaert, uitgeefster en initiatiefneemster van het onlineplatform Mama Baas. ‘Ze zijn nu zes en acht en ze mogen van ons elk twee buitenschoolse activiteiten kiezen. Hannah kiest voor dans en multiskills, Fien doet dans en tennis. En in de zomervakantie zijn ze naar de opvang, sportkampjes en het speelplein geweest. Alles bijeen heeft ons dat ook 1.400 euro gekost.’

Tweeverdieners

Een nijpend probleem is dat voor Kayaert niet – ‘Ik leef godzijdank in een tweeverdienersgezin’ – maar ze wilde wel eens weten hoeveel kinderen in andere gezinnen kosten en wat de kostprijs van kinderen echt bedraagt. ‘Ik ga graag shoppen met de meisjes en zij doen dat ook graag. Ik vroeg me af: ben ik niet te spilziek? Ik zou mijn kinderen voor geen geld willen missen, maar je stort je toch zonder veel voorkennis in dit avontuur.’

My Family, een van de vier uitbetalers van de kinderbijslag – vanaf 1 januari Groeipakket genoemd – had wel oren naar de vraag van Mama Baas en besloot gezinnen te bevragen over hun werkelijke uitgaven voor de kinderen. Micro-econoom Bram De Rock (KU Leuven) en zijn team stelden een gedetailleerde vragenlijst op en verwerkten de resultaten. Er namen enkele vaders en vooral veel moeders deel aan de online-enquête – ruim 2.000 in totaal – en de meesten hadden een kind (45,00 %), twee kinderen (40,00 %) of drie kinderen (10,00 %).

Gemiddeld besteden die gezinnen maandelijks 918 euro aan hun kroost. Daarbij komt ook 1.180 euro aan huisvesting en andere algemene kosten.

kost kinderen
Het spreekt voor zich dat geen enkel gezin dezelfde bedragen uitgeeft. Dat hangt af van het nettogezinsinkomen maar ook van de voorkeuren die ouders hebben, zegt De Rock. ‘Om te begrijpen hoe mensen beslissingen nemen, moet je rekening houden met zowel voorkeur als schaarste. Met andere woorden: je kunt wel een mooie auto willen, maar heb je er het geld voor? Misschien heb je dat geld, maar besteed je het toch liever aan iets anders.’

Feit is dat hooggeschoolde tweeverdieners misschien wel meer geld aan hun kinderen besteden, maar gemiddeld maakt dit slechts een vijfde van hun gezinsinkomen uit. Terwijl dat bij laaggeschoolde alleenstaanden kan oplopen tot bijna twee derden van hun gezinsinkomen. Koppels zijn dus veel welvarender.

Gezinnen die 1.000 euro netto meer verdienen dan vergelijkbare gezinnen, spenderen ook 374 euro meer aan hun kroost. Niet alleen aan directe kinderkosten (107 euro extra in de maand), maar ook aan huisvesting en andere algemene uitgaven (136 euro extra).

My Family biedt op zijn website een tool aan, het Kindkompas, waarmee je kan berekenen waar je zelf staat, en hoe de kosten zullen toenemen of dalen naargelang van je gezinssituatie verandert.

Tijd is geld

Daarop kan je ook een derde kostenpost zien: de tijd die je verkiest om aan je kinderen te spenderen. De Rock drukt ook die tijd uit in centen: voor een gemiddeld Vlaams gezin betekent dat toch ook 1.334 euro in de maand – een bedrag dat hoger is voor moeders die deeltijds werken (43,00 % in deze enquête) en voor hooggeschoolden (de berekening gebeurt op basis van je loon). Maar het is een fictief bedrag, want tijd met de kinderen komt niet altijd in de plaats van werk – soms eerder in de plaats van vrije tijd.

Hoe zit dat bij uitgeefster Evelien? ‘Wij werken allebei voltijds en de kinderen blijven in de naschoolse opvang. Maar ze gaan wat later naar bed, waardoor we toch elke dag drie uur met hen kunnen doorbrengen. Werken doen we na negen uur nog even. Sporten doen we elk om de beurt: ik op zaterdagochtend, hij op zaterdagavond. Onze weekends samen zijn heilig. Die staan helemaal in het teken van de kinderen.’

Meer cijfers

  • Koppels verdienen samen gemiddeld 3.903 euro uit arbeid. Alleenstaanden met kinderen gemiddeld 2.052 euro.
  • Met inbegrip van kinderbijslag, onderhoudsgeld of uitkeringen, stijgt het maandelijks netto-inkomen voor koppels naar 4.148 euro, en voor alleenstaanden naar 2.561 euro.
  • De kosten van een baby bedragen maandelijks gemiddeld 800 euro. Die directe kosten lopen op tot 936 euro met een tweede erbij.
  • Gezinnen met twee tienerkinderen spenderen gemiddeld 973 euro aan hun kroost, een bedrag dat stijgt tot 1.401 euro in de maand vanaf de leeftijd van 18 jaar. Denk aan: studiegeld, huurprijs kot, etc.
BEELS, V. Kroost kost elke maand 918 euro. De Standaard, 2018-09-20, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo