Supermarkten gaan voor kassaloos betalen

Supermarkten storten zich op kassaloos betalen. Spar en Okay, twee formules van Colruyt, starten een test. Ook Carrefour Express is ermee bezig. Al wat de klant nodig heeft, is een zaktelefoon.

Ik zat op een seminarie waar Colruyt Groep onder meer deze mogelijkheid van kassaloos betalen voorstelde, en ik sms’te meteen naar mijn echtgenote: is dit niet iets voor onze winkel’, zegt Arthur De Greef, zelfstandig uitbater van de Spar Wespelaar.

Dat De Greef enthousiast is over de nieuwe manier van afrekenen, is voor elke klant onmiddellijk zichtbaar. De ‘Scan Pay Go’-gang waarlangs je de winkel verlaat, is pal in het midden van de kassa’s opgesteld en duidelijk in opvallend groene kleuren aangegeven. ‘We wilden er geen apart gangetje opzij van maken, een beetje zoals een uitgang voor de gestraften’, zegt De Greef.

De Spar Wespelaar is de eerste Spar die zich aanmeldde voor het systeem, maar ook op drie andere locaties start een testfase die zes maanden zal duren. Het gaat om Spars in Kalken, Vielsalm en Sint-Genesius-Rode. Deze zomer volgt ook een eerste test bij enkele winkels van Okay, de buurtwinkelformule van Colruyt.

Geen camera’s, geen druksensoren

Het systeem dat Spar en Okay hanteren, is veel eenvoudiger dan de kassaloze winkel van Amazon in het Amerikaanse Seattle. Bij Amazon hangt de winkel vol (dure) camera’s en bevatten de schappen druksensoren. Telkens als iemand iets van het schap tilt, registreert de druksensor dat en weet de slimme camera wie het product nam. Onmogelijk om een product zonder te betalen mee te nemen. De betaling gebeurt automatisch via je bank – door bij het binnenkomen van de winkel een QR-code te scannen gaf je daar de toestemming voor.

‘Die slimme camera’s maken het economisch niet rendabel’, zei Dirk Depoorter, algemeen directeur van Retail Partners Colruyt Group, eerder al. De winkel in Seattle is een kleine depannagewinkel. De Spar in Wespelaar is een middelgrote supermarkt van 1.000 vierkante meter. Die volhangen met camera’s kost een fortuin. Maar het systeem dat Spar en straks Okay uittesten, behoeft geen slimme camera’s of druksensoren.

Al wat de klant nodig heeft, is een zak­telefoon. De klant moet wel eerst de app (Scan Pay Go) op zijn telefoon zetten en koppelen aan zijn Xtra-kaart. Wie dat al eerder deed, moet bij het winkelen alleen de app openen en ‘start winkelen’ kiezen. De bedoeling is dat de consument telkens als hij een product in zijn mandje doet, het scant. Handig is dat om te betalen de klant niet zelf een bank­app moet gaan zoeken op zijn telefoon, maar die automatisch verschijnt zodra de klant aan de Scan Pay Go-uitgang de exit-code scant. Eens betaald, verschijnt een QR-code op je scherm waarmee je het deurtje van de Scan Pay Go-zone kunt openen en de winkel verlaten.

Het Scan Pay Go-systeem is vrij gelijkaardig aan de bestaande systemen van selfscanning van Delhaize en Carrefour, met een dubbele nuance: de zaktelefoon is de scanner. En wie met de bancontact-app wil betalen, moet die niet zelf gaan opsnorren: ze floept automatisch op. Sinds kort zit ook aan de Xtra-kaart een betaalfunctie.

‘Scan Pay Go lijkt eenvoudig, maar het moeilijkste was om de app te koppelen aan het kassa-systeem van Colruyt in de cloud’, zegt Kristof Schraepen, Digital Tranformation Manager van Colruyt Group. Waar bij Amazon niets gestolen kan worden, kunnen klanten in de Spar ‘vergeten’ iets te scannen. ‘We gaan het systeem niet aanpassen aan die ene persoon op 1.000 die oneerlijk is’, zegt Depoorter. Toch tonen studies uit dat er bij selfscanning meer fouten gebeuren dan bij een gewone kassa.

Carrefour test een gelijkaardig kassaloos-systeem uit in Antwerpen. Net zoals bij Spar en Okay zullen de testresultaten bepalen of het veralgemeend wordt. Albert Heijn rolt in Nederland al een net van kassaloze depannagewinkeltjes uit, de AH to go, maar ook dat heeft geen sluitend antidiefstalsysteem.

DENDOOVEN, P. Supermarkten gaan voor kassaloos betalen. De Standaard, 2018-06-05, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo