mens en samenleving logo

‘Europa, schrap importtarieven op zonnepanelen’

Terwijl Donald Trump met nieuwe invoertaksen op buitenlandse zonnepanelen op de proppen komt, wil de Europese industrie er net komaf mee maken. Ze remmen de Europese vraag af en kosten jobs, zeggen meer dan 250 organisaties en bedrijven in een brief aan de Europese Commissie.

In een brief aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vragen meer dan 250 Europese organisaties en energiebedrijven om de invoerheffingen op zonnepanelen uit Azië af te schaffen. ‘Handelsbarrières werken nu eenmaal niet om investeringen in de productie van zonne-energie aan te zwengelen’, staat er in de brief. Als Europa echt werk wil maken van een volwaardige energietransitie moet het de tarieven schrappen, zeggen de ondertekenaars, onder wie de Vlaamse Organisatie voor Duurzame Energie, de Europese belangen­organisatie voor de sector en de Franse energiereus Engie.

De importheffingen werden vijf jaar geleden door toenmalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) ingevoerd om de Europese zonnepanelenindustrie te beschermen tegen de massale instroom van goedkope panelen uit Azië. Vooral China werd geviseerd, omdat het zonnepanelen tegen dumpingprijzen op de Europese markt bracht. De Gucht hoopte dat door de heffingen de producenten hier opnieuw marktaandeel zouden kunnen veroveren.

Donald Trump wil overigens hetzelfde bereiken met de importtarieven op niet-Amerikaanse zonnepanelen die sinds begin dit jaar van kracht zijn.

Mislukking

Maar voor Europa draait dat beleid op een mislukking uit, menen de Europese bedrijven en organisaties in de brief. De productie van zonnepanelen is hier jaar na jaar blijven dalen en ondertussen is de kostprijs van zonnepanelen veel te hoog. ‘We hebben twee keer in ons eigen vel gesneden’, zegt Alex Polfliet, zaakvoerder van Zero Emissions Solutions en mede-ondertekenaar. ‘Eerst door de importtarieven veel te laat in te voeren, waardoor de Europese productie al op sterven na dood was, en nu omdat de kostprijs van zonne-energie veel te hoog is, waardoor de vraag te bescheiden blijft. De tarieven hebben op elk vlak hun doel voorbijgeschoten.’

Op 3 september moet de Commissie beslissen of ze de importtarieven verlengt. Als het aan de ondertekenaars ligt, gaan die volledig op de schop, staat in de brief. ‘Na meer dan vijf jaar handelsbarrières is het tijd voor de Europese Commissie om deze hoogst schadelijke maatregelen te schrappen.’

‘Europa, schrap importtarieven op zonnepanelen’. De Standaard, 2018-05-30, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers