De smartphone is dood, leve de smartphone

Toestel zal meer op zak blijven als interface voor nieuwe toepassingen

Draadloos hart

De interface waardoor we de wereld ervaren, zal in de komende vijf jaar volledig veranderen. “Augmented reality gecombineerd met supercomputers zal een extra laagje op onze realiteit leggen”, zegt Debosschere. “Wie vandaag in de winkel wil opzoeken of er bepaalde allergenen in voeding zitten, moet zijn smartphone unlocken, Google openen en het product opzoeken. Dankzij augmented reality zul je die informatie gewoon kunnen zien.” Hetzij via het scherm van je smartphone of wie weet door een slimme bril.

Om dat wat tastbaarder te maken grijpt Bart De Waele, algemeen directeur van het digitale agentschap Wijs, naar het beeld van zijn allereerste computer. “Dat was een bak waar zowel het scherm, als het toetsenbord in gemonteerd zat. Later zijn het scherm, het toetsenbord en de muis losgemaakt van de pure rekenkracht.”

Hij ziet ziet een gelijkaardige evolutie voor onze smartphone. “Die wordt een soort draadloos hart van onze lichaamscomputer die we niet meer zullen besturen door op knoppen of schermen te drukken, maar puur door een handeling te doen.” Waarom zou je nog eerst muziek op pauze moeten zetten vooraleer je je koptelefoon afzet, als die koptelefoon dat zelf kan? Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is Amazon Go, de winkel van de toekomst. Je hoeft niet eens meer langs de kassa te passeren, de app rekent alles wat je uit de rekken neemt voor jou af.

“We zullen onze smartphone in de toekomst misschien minder uit onze zak of handtas halen, maar hij zal nog een tijdje een sleutelrol spelen in de verbinding tussen de digitale wereld en de realiteit”, besluit Caudron.

EVERS, F. De smartphone is dood, leve de smartphone. De Morgen, 2017-09-12, 12.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo