Crisis weegt niet langer op jobgroei in Europa

WERKGELEGENHEIDSVOORUITZICHTEN BELGISCHE BEDRIJVEN BLIJVEN BESCHEIDEN

Voor het eerst sinds de economische crisis van 2008 is er nergens in Europa sprake van negatieve jobvooruitzichten. Dat blijkt uit de tewerkstellingsbarometer van Manpower

De prognose van de bedrijven in heel Europa over de evolutie van de werkgelegenheid blijft voor het eerst sedert het tweede kwartaal van 2008 uit het rood

Op uitzondering van Zwitserland, waar de bedrijven uitgaan van een stagnatie van de arbeidsmarkt, zijn er in de rest van Europa meer werkgevers die jobgroei verwachten dan er zijn die vrezen voor een achteruitgang van de werkgelegenheid.

Dat blijkt uit de trimesteriële jobprognose van de uitzendgroep Manpower. Het bevraagt voor deze barometer 59.000 werkgevers in 43 landen, waaronder zowat alle Europese landen.

jobs

Ook in ons land wordt jobgroei verwacht. De Belgische werkgelegenheidsprognose is al sinds midden 2014 positief. Maar de aanwervingsappetijt van de 751 bedrijven die de uitzendgroep heeft bevraagd, blijft zeer bescheiden. Niet minder dan 93,00 % stelt tijdens het vierde kwartaal geen aanwervingen in het vooruitzicht. Bij de resterende 7,00 % van de bedrijven is de groep die meer jobs verwacht (5,00 %) wel groter dan de groep (2,00 %) die rekening houdt met het schrappen van arbeidsplaatsen.

Met plus drie doet België het ook iets minder goed vergeleken met vorig kwartaal. Toen was ons land nog goed voor plus vier.

De verwachtingen van de werkgevers in de drie gewesten lopen overigens behoorlijk uiteen. De Waalse bedrijven zien vergeleken met vorig kwartaal en hetzelfde trimester in 2016 de situatie veel rooskleuriger in. Met een score van plus vier doet Wallonië het ook een heel pak beter dan Vlaanderen. De Vlaamse werkgevers (plus 1) houden het bij een erg voorzichtige prognose.

België zit overigens in de staart van het Europese peloton. In de meeste Europese landen – de buurlanden incluis – zijn de bedrijven optimistischer gestemd over de jobgroei tot eind dit jaar. Met de landen in centraal-Europa en Griekenland – de hoogste score in negen jaar – op kop.

Crisis weegt niet langer op jobgroei in Europa. De Standaard, 2017-09-12, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo