Zes op tien van alle facturen digitaal

Ad­ver­ten­tie

Dat blijkt uit een be­vra­ging in op­dracht van de over­heids­dienst ad­mi­ni­stra­tie­ve ver­een­vou­di­ging.

Elek­tro­ni­sche fac­tu­ra­tie was de voor­bije jaren flink in op­mars. Ge­beur­de in 2011 nog maar twee op tien van alle fac­tu­ra­tie on­li­ne, dan was dat vorig jaar ge­ste­gen tot zes op tien. .

De over­stap van pa­pier naar di­gi­taal heeft één groot voor­deel: zowel voor over­he­den, be­drij­ven als bur­gers houdt het een ste­vi­ge be­spa­ring in.

Be­drij­ven zou­den 3,37 mil­jard euro kun­nen be­spa­ren bij vol­le­dig over­scha­ke­len van pa­pie­ren naar elek­tro­ni­sche fac­tuur, zo stond eind vorig jaar in de be­leids­brief van staats­se­cre­ta­ris voor Ad­mi­ni­stra­tie­ve Ver­een­vou­di­ging Theo Fran­c­ken (N-VA). De Uni­ver­si­teit Has­selt be­re­ken­de dat er door de voor­uit­gang in di­gi­ta­li­se­ring al on­ge­veer 1 mil­jard be­spaard is, waar­door er nog een on­aan­ge­boord po­ten­ti­eel is van 2,3 mil­jard.

Sti­mu­le­ren

Fran­c­ken werkt aan maat­re­ge­len om ele­kro­nisch fac­tu­re­ren nog meer te sti­mu­le­ren. Dat is ook nodig, want voor het eerst in jaren is in 2016 de di­gi­ta­li­se­ring ge­stag­neerd. De ver­de­re groei was vorig jaar vol­le­dig op het conto te re­ke­nen van fac­tu­re­ring via email.

Maar dat is ei­gen­lijk niet hoe het echt zou moe­ten. Het is al­leen een klei­ne ver­be­te­ring dat be­drij­ven el­kaar en bur­gers fac­tu­ren in pdf stu­ren in plaats van op pa­pier. De grote winst zit hem in geïnte­greer­de IT-plat­for­men, waar­bij fac­tu­ren recht­streeks ver­werkt en af­ge­re­kend wor­den tus­sen de di­gi­ta­le boek­houd­dien­sten van be­drij­ven.

10De echte elek­tro­ni­sche fac­tuur, bin­nen een geïnte­greerd IT-plat­form, pla­fon­neert al drie jaar op 10 pro­cent van alle fac­tu­ren. Noch­tans zit daar de grote kos­ten­winst.

Die echte ver­sie van di­gi­taal fac­tu­re­ren blijft al drie jaar on­af­ge­bro­ken han­gen op on­ge­veer 10 pro­cent van alle fac­tu­ren, blijkt uit de mo­ni­to­ring. Vol­gens me­tin­gen van de over­heids­dienst Ad­mi­ni­stra­tie­ve Ver­een­vou­di­ging was er vorig jaar zelfs spra­ke van een lich­te ach­ter­uit­gang.

Vanaf 2020 di­gi­ta­le fac­tu­ren ver­plicht

Fran­c­ken wil een ver­snel­ling hoger scha­ke­len om de geïnte­greer­de di­gi­ta­le fac­tuur nog snel­ler in­gang te doen vin­den. De mees­te over­heids­dien­sten zijn nu in staat e-fac­tu­ren te ont­van­gen via het Mer­cu­ri­us-plat­form. Er ligt ook een voor­stel van Fran­c­ken op de fe­de­ra­le re­ge­rings­ta­fel dat be­drij­ven vanaf 2020 al­leen nog elek­tro­nisch kun­nen fac­tu­re­ren aan de over­heid.

De be­doe­ling is nu het sys­teem ver­der uit te bou­wen, zodat ook be­drij­ven on­der­ling fac­tu­ren kun­nen uit­wis­se­len via een ge­spe­ci­a­li­seerd IT-plat­form. Dat is ge­ba­seerd op een uni­form sys­teem voor alle lid­sta­ten van de Eu­ro­pe­se Unie.

Eén sim­pel voor­beeld: boek­hou­ders kun­nen de adres­sen­lijst van al hun klan­ten in­voe­ren op het IT-plat­form, waar­door onder meer nuts­be­drij­ven hun fac­tu­ren recht­streeks naar de boek­hou­der stu­ren. Een sim­pe­le goed­keu­ring van de klant aan zijn boek­hou­der is ge­noeg om de fac­tuur af te re­ke­nen. Dat ver­mijdt de klas­sie­ke pa­pie­ren en ook di­gi­ta­le romp­slomp van com­mu­ni­ca­tie over fac­tu­ren en be­ta­lings­ter­mij­nen tus­sen be­drij­ven on­der­ling.

In de kin­der­schoe­nen

Bij ons zit elek­tro­ni­sche fac­tu­ra­tie van be­drijf naar be­drijf nog maar in de kin­der­schoe­nen. De re­a­li­teit is dat Bel­gi­sche be­drij­ven ge­mak­ke­lij­ker fac­tu­ren kun­nen stu­ren naar Ne­der­land­se be­drij­ven dan naar el­kaar, omdat Ne­der­land­se be­drij­ven wel al in gro­ten ge­ta­le aan­ge­slo­ten zijn op het net­werk. De grote uit­da­ging wordt om nu ook Bel­gi­sche be­drij­ven en boek­houd­kun­di­ge dien­sten aan te slui­ten op het plat­form.

Eén be­lang­rijk pro­bleem is dat boek­hou­ders meer af­ke­rig staan te­gen­over di­gi­ta­le fac­tu­ren dan hun klan­ten. Er is wel een om­slag bezig. Uit de be­vra­ging blijkt dat bijna vier op de tien boek­hou­ders zegt hun klan­ten ac­tief aan te zet­ten tot e-fac­tu­ra­tie, waar dat in 2015 net geen drie op de tien was.

Alles ligt er voor be­drij­ven om hun pa­pier­mo­len, van ar­beids­con­trac­ten over ver­ze­ke­rings­po­lis­sen tot fac­tu­ren, al­leen nog di­gi­taal te ver­wer­ken en te ar­chi­ve­ren. Maar er is schroom uit vrees niet te vol­doen aan de wet­te­lij­ke re­gels.

Ka­bi­net Theo Fran­c­ken

Reden voor de af­keer is dat de al­ge­me­ne en fis­ca­le wet­te­lij­ke re­gels on­vol­doen­de op el­kaar af­ge­stemd zijn. ‘Alles ligt er voor be­drij­ven om hun pa­pier­mo­len, van ar­beids­con­trac­ten over ver­ze­ke­rings­po­lis­sen tot fac­tu­ren, al­leen nog di­gi­taal te ar­chi­ve­ren. Maar boek­hou­ders blij­ven hun klan­ten aan­ra­den voor de ze­ker­heid toch maar alles op pa­pier in klas­seer­map­pen bij te hou­den, uit vrees niet te vol­doen aan de wet­te­lij­ke re­gels’, klinkt het op het ka­bi­net-Fran­c­ken.

Har­mo­ni­se­ring van re­gels

De staats­se­cre­ta­ris wil nu in sa­men­spraak met zijn be­voeg­de fe­de­ra­le col­le­ga’s wer­ken aan een har­mo­ni­se­ring van de re­gels. De be­las­ting­dien­sten zul­len ook ge­sen­si­bi­li­seerd wor­den om be­drij­ven niet lan­ger alles op pa­pier te vra­gen. ‘Het is be­drij­ven wet­te­lijk toe­ge­staan alles di­gi­taal aan te le­ve­ren, maar in­spec­teurs vra­gen – mee­st­al uit ge­woon­te – om toch alles op pa­pier te kun­nen con­tro­le­ren. Maar dat is niet de be­doe­ling’, luidt het.

Bur­gers zul­len wel nog lan­ger ge­duld moe­ten oe­fe­nen om ook ge­bruik te kun­nen maken van het geïnte­greer­de IT-plat­form. De email­adres­sen en bank­re­ke­ning­num­mers die par­ti­cu­lie­ren ge­brui­ken, zijn niet zo sim­pel te har­mo­ni­se­ren met de btw- of on­der­ne­mings­num­mers van be­drij­ven. In één Eu­ro­pees land, Noor­we­gen, is het bij­voor­beeld wel al mo­ge­lijk.

Zes op tien van alle facturen digitaal, Internet, 2017-04-06,http://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Zes-op-tien-van-alle-facturen-digitaal/9880162

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo