Beter af als zelfstandige of in loondienst?

In veel sec­to­ren wer­ken zelf­stan­di­gen en werk­ne­mers in zo goed als iden­tie­ke jobs. Maar zelf­stan­di­gen moe­ten veel meer ver­die­nen om een­zelf­de so­ci­aal vang­net te ge­nie­ten.

Veel men­sen kie­zen be­wust voor een zelf­stan­dig sta­tuut, bij­voor­beeld in de zorg­sec­tor. ‘Zelf­stan­di­gen heb­ben meer vrij­heid om hun tijd in te vul­len zoals ze wil­len. Wil­len ze in het week­end wer­ken? Is nacht- of avond­werk een optie? Maar al is het sta­tuut van de zelf­stan­di­ge de jong­ste jaren op­ge­waar­deerd, toch blij­ven er grote ver­schil­len’, zegt Mieke Bruy­nin­ckx van Acer­ta So­ci­aal Ver­ze­ke­rings­fonds.

De basis voor de so­ci­a­le be­scher­ming zijn de so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen. Voor een werk­ne­mer loopt alles vrij au­to­ma­tisch: de werk­ge­ver be­taalt pa­t­ro­na­le bij­dra­gen en bij de uit­be­ta­ling van het loon wordt een werk­ne­mers­bij­dra­ge in­ge­hou­den. Een zelf­stan­di­ge is zelf ver­ant­woor­de­lijk voor de be­ta­ling van zijn so­ci­a­le be­dra­gen: hij moet zich aan­slui­ten bij een so­ci­aal ver­ze­ke­rings­fonds.

Al­leen voor zelf­stan­di­gen in hoofd­be­roep le­ve­ren de be­taal­de bij­dra­gen een so­ci­aal vang­net op bij ziek­te, in­va­li­di­teit, over­lij­den,… Zij die ver­min­der­de bij­dra­gen be­ta­len, zoals zelf­stan­di­gen in bij­be­roep, bou­wen geen rech­ten op. Ze be­ta­len lou­ter so­li­da­ri­teits­bij­dra­gen.

Wat zijn de be­lang­rijk­ste aan­dachts­pun­ten als u de over­stap van het sta­tuut van werk­ne­mer naar zelf­stan­di­ge – of om­ge­keerd – over­weegt?

1. Ziek­te en in­va­li­di­teit

Zowel werk­ne­mers als zelf­stan­di­gen heb­ben recht op een te­rug­be­ta­ling van ge­nees­kun­di­ge zor­gen, zowel de grote (be­val­ling, zie­ken­huis­op­na­me, heel­kun­di­ge in­greep) als de klei­ne ri­si­co’s (dok­ters- en apo­the­kers­kos­ten, ki­ne­sist).

Maar bij ar­beids­on­ge­schikt­heid is er een groot ver­schil. Een zieke be­dien­de krijgt tij­dens zijn eer­ste maand van af­we­zig­heid zijn ge­brui­ke­lij­ke loon van zijn werk­ge­ver. Vanaf de 31ste dag na de ar­beids­on­ge­schikt­heid be­taalt het zie­ken­fonds een uit­ke­ring, af­han­ke­lijk van het (be­grensd) bru­to­loon. Even­tu­eel kan de groeps­ver­ze­ke­ring die de werk­ge­ver heeft af­ge­slo­ten nog een aan­vul­ling be­ta­len.

Zelf­stan­di­gen krij­gen pas vanaf de twee­de maand van ar­beids­on­ge­schikt­heid een uit­ke­ring. Die is for­fai­tair en is dus even hoog voor ie­der­een. ‘Zelf­stan­di­gen die hun in­ko­mens­peil van voor hun ar­beids­on­ge­schikt­heid wil­len be­hou­den, moe­ten een ver­ze­ke­ring ge­waar­borgd in­ko­men af­slui­ten. Die be­taalt een ver­goe­ding boven op de uit­ke­ring van het zie­ken­fonds’, zegt Bruy­nin­ckx. De pre­mie voor die ver­ze­ke­ring hangt af van uw keu­zes. Wilt u ver­ze­kerd zijn vanaf de eer­ste dag on­ge­schikt­heid of pas na een maand? Vanaf welk per­cen­ta­ge van ar­beids­on­ge­schikt­heid moet er een uit­ke­ring zijn?

2. Ar­beids­on­ge­val­len

Bij een ar­beids­on­ge­val of bij ziek­te val­len de zelf­stan­di­gen terug op de ge­wo­ne ar­beids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring van het zie­ken­fonds (zie onder 1). Werk­ne­mers zijn veel beter be­schermd: ze krij­gen uit­ke­rin­gen van de ar­beids­on­ge­val­len­ver­ze­ke­raar of van het fonds voor be­roeps­ziek­ten, onder meer een le­vens­lan­ge rente bij blij­ven­de ar­beids­on­ge­schikt­heid. Alle me­di­sche kos­ten wor­den vol­le­dig te­rug­be­taald. Zelf­stan­di­gen die zich even goed wil­len ver­ze­ke­ren bij een privéver­ze­ke­raar, zul­len dat voe­len aan de ver­ze­ke­rings­pre­mie.

3. Be­val­ling

Zelf­stan­di­ge moe­ders heb­ben recht op twaalf weken moe­der­schaps­rust, waar­bij ze een moe­der­schaps­uit­ke­ring van hun zie­ken­fonds ont­van­gen. ‘Sinds dit jaar moe­ten de so­ci­a­le bij­dra­gen van het kwar­taal na de be­val­ling niet meer be­taald wor­den. De rech­ten voor dat kwar­taal blij­ven wel be­hou­den’, zegt Bruy­nin­ckx. Voorts kun­nen zelf­stan­di­ge moe­ders via hun so­ci­aal ver­ze­ke­rings­fonds 105 gra­tis dien­sten­che­ques aan­vra­gen, waar­mee ze huis­hou­de­lij­ke hulp kun­nen be­ta­len.

Zwan­ge­re werk­neem­sters heb­ben recht op 15 weken moe­der­schaps­rust. In die pe­ri­o­de wordt geen loon uit­be­taald, maar is er een tus­sen­komst van het zie­ken­fonds.

4. Kin­der­bij­slag

Sinds 1 juli 2014 zijn de ge­zins­bij­sla­gen voor loon­trek­ken­den en zelf­stan­di­gen de­zelf­de. Daar­door zijn alle ver­schil­len op het vlak van kraam­geld bij de ge­boor­te, de adop­tie­pre­mie en de kin­der­bij­slag weg­ge­werkt.

5. Jaar­lijk­se va­kan­tie

‘Het pen­si­oen blijft het groot­ste strui­kel­blok voor een zelf­stan­di­ge.’

Mieke Bruy­nin­ckx Acer­ta So­ci­aal Ver­ze­ke­rings­fonds

Voor een zelf­stan­di­ge is het ver­haal kort: niet wer­ken is geen in­ko­men. Werk­ne­mers heb­ben jaar­lijks recht op 20 be­taal­de va­kan­tie­da­gen als ze het voor­gaan­de ka­len­der­jaar een vol­le­dig jaar ge­werkt heb­ben. Daar­naast ont­van­gen ze jaar­lijks dub­bel va­kan­tie­geld (92 pro­cent van een nor­maal maand­loon).

6. Werk­loos­heid

Werk­ne­mers die een mi­ni­mum­pe­ri­o­de aan de slag zijn, heb­ben recht op een werk­loos­heids­uit­ke­ring als ze hun job ver­lie­zen. Het be­drag hangt af van de fa­mi­li­a­le si­tu­a­tie, de duur van de werk­loos­heid en het laat­ste loon.

Voor zelf­stan­di­gen is er in de regel geen werk­loos­heids­uit­ke­ring. Wel zijn er uit­zon­de­rin­gen. Zelf­stan­di­gen die voor­dien lang ge­noeg werk­ne­mer ge­weest zijn, heb­ben in be­paal­de si­tu­a­ties wel recht op een werk­loos­heids­uit­ke­ring nadat ze hun zaak heb­ben stop­ge­zet.

7. Pen­si­oen

‘Het pen­si­oen blijft het groot­ste strui­kel­blok voor een zelf­stan­di­ge’, zegt Bruy­nin­ckx. ‘Bij de ge­mid­del­de zelf­stan­di­ge be­draagt dat on­ge­veer 60 pro­cent van het werk­ne­mers­pen­si­oen.’ Een zelf­stan­di­ge heeft wel mo­ge­lijk­he­den om een aan­vul­lend pen­si­oen­ka­pi­taal op te bou­wen: het vrij aan­vul­lend pen­si­oen zelf­stan­di­gen (VAPZ), een in­ter­ne pen­si­oen­toe­zeg­ging, een be­drijfs­lei­ders­ver­ze­ke­ring,…

8. Kos­ten

Tot slot zijn er kos­ten die een zelf­stan­di­ge zelf moet dra­gen: pc, bu­reel,…

Hoe­veel moet u als zelf­stan­di­ge ver­die­nen om even goed af te zijn als een werk­ne­mer?

De der­tig­ja­ri­ge ver­pleeg­ster Jana ver­dient met haar baan in het zie­ken­huis maan­de­lijks 2.650 euro bruto, aan­ge­vuld met 250 euro bruto aan toe­sla­gen voor nacht­dienst en week­end­wach­ten. In haar loon­pak­ket zit­ten maal­tijd­che­ques ter waar­de van 6 euro per ge­werk­te dag, een groeps­ver­ze­ke­ring voor pen­si­oen­op­bouw en een hos­pi­ta­li­sa­tie­ver­ze­ke­ring. Netto (na af­trek van so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen en be­drijfs­voor­hef­fing) krijgt Jana 2.000 euro per maand.

Jana over­weegt om als zelf­stan­dig ver­pleeg­ster aan de slag te gaan. Ze vraagt zich af hoe­veel ze moet ver­die­nen om een ver­ge­lijk­baar in­ko­men en even­waar­di­ge so­ci­a­le be­scher­ming te heb­ben.

‘Zo’n be­re­ke­ning moet ver­trek­ken van het netto be­last­baar jaar­in­ko­men dat Jana als werk­ne­mer heeft. De ef­fec­tie­ve be­las­ting­be­re­ke­ning voor een loon­trek­ken­de en een zelf­stan­di­ge is het­zelf­de’, zegt Bert Hens, ex­pert bij Acer­ta So­ci­aal Ver­ze­ke­rings­fonds.

Loon­pak­ket als werk­ne­mer

Bruto ba­sis­loon: 2.650 euro

+ toe­sla­gen voor nacht­dienst,… 250 euro

= to­taal bruto maand­loon 2.900 euro

Netto be­last­baar jaar­loon (incl. ein­de­jaars­pre­mie en va­kan­tie­geld) 30.813 euro

IN­KOM­STEN ALS ZELF­STAN­DI­GE

Netto be­last­baar te ver­die­nen als zelf­stan­di­ge 30.813 euro

+ so­ci­a­le bij­dra­ge als zelf­stan­di­ge 6.982 euro

+ maxi­mum­be­drag VAPZ-bij­dra­ge 2.636 euro

+ extra pen­si­oen­op­bouw 1.500 euro *

+ polis ge­waar­borgd in­ko­men 700 euro *

+ kos­ten­bud­get (ver­voer, gsm, pc, bu­reel,…) 12.500 euro *

+ com­pen­sa­tie maal­tijd­che­ques 1.080 euro

= to­taal bruto te ver­die­nen als zelf­stan­di­ge 57.211 euro

Maan­de­lijks te ver­die­nen (bru­to-om­zet) 4.767 euro

*Richt­be­drag aan te pas­sen naar­ge­lang de per­soon­lij­ke be­hoef­ten.

Bron: Acer­ta So­ci­aal Ver­ze­ke­rings­fonds

Beter af als zelfstandige of in loondienst?, Internet, 2017-04-07, http://www.tijd.be/netto/loopbaan/Beter-af-als-zelfstandige-of-in-loondienst/9880562?token=dfe15044d3d07363dfbe3d9b0f5a112f&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=FINANCE&utm_content=&utm_term=

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo