VRT geeft personeel bedrijfswagens

VRT-medewerkers die regelmatig de baan op moeten, kunnen binnenkort aanspraak maken op een bedrijfswagen. Daarover bereikte de directie een voorakkoord met de vakbonden.

De VRT start binnenkort met een proefproject waarbij meer mensen een bedrijfswagen kunnen krijgen. Dat vernam De Tijd. Over de concrete invulling van het plan wordt nog onderhandeld met de vakbonden, maar in principe zullen die mensen die voor het werk regelmatig de baan op moeten een stuk loon kunnen inleveren in ruil voor een bedrijfswagen.

Momenteel maken bij de VRT enkel directieleden, het middenkader en een aantal schermgezichten aanspraak op een bedrijfsauto. Met het proefproject, dat na een jaar wordt geëvalueerd, kunnen ook personeelsleden die regelmatig op verplaatsing werken een bedrijfswagen krijgen. Het gaat om technici zoals camera- en geluidsmannen, schminksters, monteurs en eindregisseurs die voor een groot deel op verplaatsing werken en voor hun werk dus een auto nodig hebben. Ook wie heel vroege of late shifts draait en daardoor geen openbaar vervoer kan gebruiken, komt in aanmerking.

Er is nog geen zicht op hoeveel van de 2.160 personeelsleden van de openbare omroep een bedrijfswagen kunnen vragen. ‘Dagelijks gaan bij ons een paar honderden mensen de baan op, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel werknemers voor een bedrijfswagen in aanmerking komen’, zegt woordvoerder Bob Vermeir.

Het proefproject kadert in de besparingsoperatie die bij de VRT aan de gang is. Tegen 2020 krijgt de openbare omroep jaarlijks 30 miljoen euro minder dotatie, waardoor het overheidsbedrijf volop op zoek moet gaan naar manieren om te besparen. De VRT wil enkel gebruikmaken van de meest ecologische bedrijfswagens die minimaal 90 procent fiscaal aftrekbaar zijn voor de werkgever. Omdat de werknemers een deel loon zullen inleveren in ruil voor een bedrijfswagen kan de VRT besparen op de loonkosten.

Bovendien moet het proefproject ook leiden tot administratieve besparingen. De werknemers die nu hun eigen wagen gebruiken tijdens de werkuren krijgen daarvoor een kilometervergoeding en creëren stapels onkostennota’s die allemaal verwerkt moeten worden.

Dat een grote werkgever als de VRT overstag gaat voor de bedrijfswagen toont nog maar eens de ongebreidelde opgang van het fiscaal gunstige extralegale voordeel. In november vorig jaar ging ook de directie van de Gentse staalfabriek van ArcelorMittal akkoord om voor de 4.700 werknemers een bedrijfswagen op te nemen in het loonpakket. Het jaar voordien tekenden de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius samen voor liefst 10.000 bijkomende bedrijfswagens.

De bedrijfswagens van de VRT maken deel uit van het sociaal plan dat de raad van bestuur vorige week goedkeurde. De bedoeling is dat het personeel van de VRT op maat kan kiezen uit een aantal salarisvoordelen. Ze zullen bijvoorbeeld ook een deel van hun eindejaarspremie of 13de maand kunnen omzetten in extra vakantiedagen.

STEELS, T. VRT geeft personeel bedrijfswagens. De Tijd, 2016-09-28, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo