Ryanair mikt met privéjet op zakenpubliek

Ry­a­nair, dat is toch die lucht­vaart­maat­schap­pij ge­speend van elke vorm van luxe? Niet meer, of toch niet he­le­maal. De Ierse bud­get­vlie­ger be­gint een nieu­we dienst met luxu­eu­ze privéjets.

De stra­te­gie van Ry­a­nair is al jaren even sim­pel als be­kend: ont­doe je dienst­ver­le­ning van een­der welke vorm van luxe en reken wat je be­spaart aan ‘over­bo­dig­heid’ door in la­ge­re tic­ket­prij­zen. Met die aan­pak zette de bud­get­vlie­ger de voor­bije de­cen­nia de Eu­ro­pe­se lucht­vaart­sec­tor op zijn kop.

Maar on­der­tus­sen is het land­schap aan­ge­past, en is ook de con­cur­ren­tie op prijs bik­kel­hard. Daar­om kijkt Ry­a­nair nu ook naar een pu­bliek dat een paar jaar ge­le­den on­be­reik­baar leek: de za­ke­lij­ke en/of rijke rei­zi­ger.

Het Ierse be­drijf plant­te gis­te­ren zijn vlag die­per in de lu­cra­tie­ve za­ke­lij­ke markt. Het stel­de een eigen privéjet voor. Ry­a­nair bouw­de een Boei­ng 737-700 om tot een soort vlie­gen­de bu­si­nessclass, met 60 com­for­ta­be­le le­de­ren ze­tels met extra veel been­ruim­te. Het toe­stel is te huur voor een naar eigen zeg­gen erg com­pe­ti­tief uur­ta­rief, en is be­schik­baar voor be­stem­min­gen tot op zes uur vlie­gen.

Er zit wel een ty­pisch Ry­a­nair-kant­je aan de zaak. Ook in het luxe­seg­ment krijgt u enkel de basis – een zitje op een vlieg­tuig – voor de prijs van uw ver­voer. Wie ex­traatjes wil, zoals luxu­eus eten, kan dat krij­gen. Maar wel tegen extra be­ta­ling. Ry­a­nair past zijn al­ou­de stra­te­gie nu ook toe op het luxe­seg­ment.

‘Deze for­mu­le is ide­aal voor over­he­den of be­drij­ven die niet de in­druk wil­len wek­ken geld over de balk te gooi­en, maar die toch in stijl wil­len rei­zen’, zei een Ry­a­nair-woord­voer­der bij de voor­stel­ling.

SERRURE, B. Ryanair mikt met privéjet op zakenpubliek. De Tijd, 2016-03-10, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo